Mainos

Salatuissa asiakirjoissa puitiin Neuvostoliiton ongelmia

Vuoden vaihteessa tulivat julkisiksi vuoden 1982 ulkoministeriön asiakirjat. Niistä selviää mm. millaisen muistion vastavalittu presidentti Mauno Koivisto sai Suomen ja Neuvostoliiton suhteiden ongelmista ja miten Unkarissa diplomaattien postin avaaminen paljastui vahingossa.

Erittäin salaisista papereista selviää, että YYA-sopimuksen jatkamisen valmistelu aloitettiin. Suomi tunnusteli mahdollisuutta hankkia herätemiinoja.

Lähes päivälleen 25 vuotta sitten ulkoministeriön neuvotteleva virkamies Juhani Suomi kirjoitti vastavalitulle presidentti Mauno Koivistolle muistion, jossa käytiin läpi Suomen ja Neuvostoliiton suhteiden kipukohtia. Asiakirjassa kuvataan piileviä kriisejä, muun muassa henkilösuhteissa ja taloudessa.

Erittäin salaisiksi katsottiin myös Tukholman suurlähettilään luottamuksellisesta lähteestä saama USA:n ja Ruotsin sopimus aseteknologian kauppojen ehdoista. Vuoto olisi vaikeuttanut Suomen ja Ruotsin suhteita ja myös Ruotsin ja USA:n suhteita.

Mielenkiintoinen ja aiemmin uutisoimaton tapaus on myös se, että suomalaisille paljastuu vahingossa Unkarissa avatut diplomaattien postit. Suomen lähetystöön palautettiin useiden maiden avattuja kirjekuoria.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.