Mainos

Salamurhapuheet eivät hetkauttaneet Putinia

Joidenkin tietojen mukaan iranilaiset ääriryhmittymät aikoivat siepata tai murhata Venäjän presidentin. Iranin ulkoministeriö on kuitenkin kiistänyt huhut.

Iran on hallinnut Venäjän ja Saksan johtajien tapaamista Wiesbadenissa - osin odottamattomallakin tavalla.

Presidentti Vladimir Putin ja liittokansleri Angela Merkel saivat tiedotustilaisuudessa vastailla paitsi kysymyksiin Iranin ydinohjelmasta, myös Putinin salamurhahankkeista. Uutistoimisto Interfax kun oli eilisiltana kertonut venäläisviranomaisten saaneen vihiä ääriryhmien aikeista siepata tai murhata Putin Iranin-matkansa aikana.

Presidentti kuitenkin tyrmäsi huhut siitä, että hän aikoisi perua visiittinsä tietojen vuoksi.

- Totta kai lähden Iraniin. Jos kuuntelisin, mitä turvallisuuspalvelu sanoo, en koskaan voisi edes lähteä kotoani, Putin totesi. Hänen oli määrä matkustaa Teheraniin tänä iltana.

Iranin ulkoministeriö taas tuomitsi salamurhapuheet länsimaiden yritykseksi sabotoida Putinin matka. Edellinen Venäjän johtaja, joka vieraili Teheranissa, oli Josef Stalin. Kyseessä oli liittoutuneiden konferenssi sotavuonna 1943.

Putin varoitti pelottelemasta Irania

Merkel ja Putin ottivat kantaa myös kroonisempaan Iran-ongelmaan eli maan ydinohjelmaan. Anti ei kuitenkaan merkittävästi poikennut johtajien aiemmista lausunnoista. Molemmat korostivat olevansa yksimielisiä siitä, että kiista on ratkaistava rauhanomaisesti. Putin huomautti, että mallia voisi ottaa Pohjois-Koreassa saavutetusta ratkaisusta.

Merkel painotti, että turvallisuusneuvoston on langetettava Iranille uusia pakotteita, jos maa ei taivu YK:n vaatimuksiin ydinohjelmansa läpinäkyvyydestä. Putin taas varoitti ulkomaita pelottelemasta Irania.

Johtajat keskustelivat päivän aikana myös muista Euroopan ja Venäjän välisistä kipupisteistä, kuten Kosovon tilanteesta ja Yhdysvaltain ohjuskilpihankkeesta. Putinin ja Merkelin tapaaminen oli osa Wiesbadenissa järjestettyä kansalaisfoorumia.

Foorumin osallistujille pitämässään puheessa Putin lupasi jatkuvuutta Euroopan ja Venäjän välisissä suhteissa myös tulevien parlamentti- ja presidentinvaalien jälkeen. Omaan poliittiseen tulevaisuuteensa hän viittasi mainitsemalla noudattavansa Venäjän perustuslakia niin lain kirjaimen kuin hengenkin osalta.

Tämän katsottiin viittaavan siihen, että Putin tosiaan luopuu presidentinpaikastaan, mutta jatkanee politiikassa vaikuttamista muuta tietä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.