Salaman kanssa ei ole leikkimistä

Salaman iskuun ei tiettävästi ole tänä vuonna Suomessa kuollut ketään, vaikkakin läheltä piti -tapauksia on ollut muutamia. Tilastojen mukaan joka kolmas salaman iskemäksi joutuva ihminen menehtyy.

Salaman isku vaatii meillä kuolonuhrin keskimäärin kerran kahdessa vuodessa, kun vuosisadan alkupuolella uhreja saattoi olla kymmenkunta joka vuosi. Ihmiset osaavat nykyään suojautua paremmin. Myös ensiapu, lähinnä suusta-suuhun hengitys sekä sydänhieronta, osataan nyt paremmin. Suurin syy on kuitenkin ulkotöiden vähentyminen. Esimerkiksi heinäpelloilta saatettiin hakeutua ukkoselta suojaan suurten puiden alle eli vaarallisiin paikkoihin, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi.

Uudet harrastukset ovat kuitenkin tuoneet uusia vaaran paikkoja. Esimerkiksi rautamaila kädessä golf-kentällä oleva pelaaja on ukkosella vaaralle alttiina. Samasta syystä myös sateenvarjon käyttöä on syytä välttää ukkosen jyrähdellessä. Myös kalamiesten käyttämät, usein hiilikuidusta valmistetut vavat saattavat toimia väärässä paikassa ukkosen johdattimina.

Onpa ilmakehään kertynyt sähkö aiheuttanut ongelmia myös silloin kun varsinaisesta ukonilmasta ei ole minkäänlaista havaintoa.
-Olen itse kuullut tapauksesta, jossa kalamies alkoi saada käsissään olevasta ongen vavasta sähköiskuja. Ilmeisenä selityksenä oli päällä oleva sähköistynyt kuuropilvi. Tällaisessa tilanteessa on syytä heittää vapa käsistä, sillä pilvestä voi iskeä myös salama, Tuomi varoittaa.

Kyykkyasento auttaa

Varoitus voi tulla myös muulla tavalla.
-Mikäli ukonilmalla alkaa tuntua siltä, että tukka ja karvat nousevat pystyyn, on syytä syöksyä rakennukseen tai autoon turvaan. Ellei tällaista turvapaikkaa lähellä ole, niin karkuun juoksu ei auta, vaan on parasta käydä mahdollisimman matalaan kyykkyasentoon, neuvoo Tuomi. Kokonaan makuulle meno on huonompi vaihtoehto, sillä salaman iskiessä lähelle, kosketuspintaa sähköistyvään maahan on enemmän.

Ellei rakennuksia ole lähistöllä, on turvallisin paikka auto. Sen kori muodostaa turvahäkin, jonka sisään salama ei pääse edellyttäen, että ikkunat ja ovet ovat kiinni. Lisäksi autossa olija ei saa olla kosketuksissa auton metalliosiin.

Korkean puun alle ei siis pidä ukonilmalla mennä.
-Silti puu tarjoaa turvaa lähietäisyydellä. Kun sijoittuu 10-20 metrin päähän puusta ja salama iskee kohdalle, niin kohteena on todennäköisesti puu. Myös tällaisessa tilanteessa on syytä olla kyykkyasennossa, toteaa tutkimuspäällikkö Tapio Tuomi. Ukonilmalla on myös syytä välttää vesistöjä. Pinnan yläpuolella oleva vene tai uimari saattaa olla salamalle otollinen kohde. Purjeveneiden mastot on syytä varustaa ukkosenjohdattimella.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat