Salaliittoteorioihin uskovalla QAnonilla suuri rooli Washingtonin mellakoissa – "Kaikki muu on valetta ja huijausta, paitsi omien tyyppien ulostulot"

Minkälaiset mahdollisuudet Joe Bidenilla on yhdistää kansa presidenttikautensa aikana? 2:35
Osa valtaeliitista puhuu samaa kieltä salaliittoteorioihin uskovan QAnonin kanssa, sanoo tutkijatohtori Niko Pyrhönen.

QAnon on ollut näkyvästi esillä Washingtonin mellakoissa.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Niko Pyrhösen mukaan salaliittoteorioita kannattavalla QAnonilla on merkittävä rooli Washingtonin levottomuuksissa. Presidentti Donald Trumpin lausunnot tukevat osaltaan QAnonin näkemystä siitä, että valtamedia kertoo valheita.

– Kaikki muu on valetta ja huijausta, paitsi omien tyyppien ulostulot. Tämä toistuu sekä QAnonin puheissa että Trumpin omissa lausunnoissa, Pyrhönen sanoi MTV:n Uutisaamussa.

Pyrhönen sanoo QAnonilla olleen suuri merkitys mellakoiden taustalla. Uutiskuvissa näkyi tunnistettavia QAnonilaisia.

– Etenkin karvalakkinen shamaani, jonka kuvat kiertävät ympäri maailman. Hän on ollut mukana kaikissa QAnonin mielenosoituksissa – mukana oli selvästi samaa porukkaa.

"Vaarallisuus syntyy korkean profiilin tuesta" 

QAnon ammentaa voimaansa eliitin tuesta.

– QAnonilla on korkean profiiliin edustus ja tuki, toisin kuin klassisemmilla salaliittoteorioilla. Sitä kautta syntyy liikkeen vaarallisuus, vaikutusvalta ja joukkovoima.

Pyrhönen sanoo Trumpin puheiden vaalivilpistä menevän tiettyihin tahoihin läpi yksinkertaisesta syystä.

– Heidän on helppo uskoa, kun asia tulee maailman vaikutusvaltaisimman ihmisen taholta. Presidentti on yksi keskeinen demokraattinen instituutio eli sikäli ilmiö on looginen, Pyrhönen sanoi,

Katso Pyrhösen koko haastattelu Uutisaamussa:

Mistä usko Trumpiin ja salaliittoihin kumpuaa? 7:29


Lue myös:

    Uusimmat