Mainos

Salaliittoteoriat Palme-tutkijoiden riesana - epäiltynä ollut jopa Ruotsin poliisi itse

Vuodet eivät ole hillinneet salaliittoteoreetikkojen intoa selvittää Olof Palmen murhaa – keinolla millä hyvänsä.

Murhan tekijäksi on vuosien varrella arveltu niin kurdijärjestö PKK:n joukkoja, eteläafrikkalaista agenttia kuin Jugoslavian turvallisuuspalveluakin. Epäiltyjen joukossa on ollut jopa Ruotsin poliisi itse.

Vuonna 1997 julkisuuteen tulleiden paljastusten mukaan murha olisi ollut vahinko: salaisen ryhmän aikomuksena oli alun perin murhata Ruotsin kuningas, mutta sattuman oikusta suunnitelma muuttui ja pääministeri Palme ammuttiin.

Vuonna 2006 esitetyssä ruotsalais-tanskalaisessa dokumentissa Roger Östlund -niminen pikkurikollinen puolestaan väitti, että Christer Pettersson oli saanut tehtäväkseen maksua vastaan pahoinpidellä erään huumekauppiaan. Hän kuitenkin erehtyi uhrista ja ampui vahingossa Palmen.

Saksalainen Focus-lehti on väittänyt, että murhan takana on Jugoslavian turvallisuuspalvelu, joka lähetti salamurhaajan Tukholmaan. Turvallisuuspalvelun agentit olisivat seuranneet Palmea yötä päivää ja havainneet pääministerin suojelussa puutteita.

Tuhansia kuulusteltu

Kaikkiaan Palmen murhan tutkijat ovat tarkistaneet kymmeniätuhansia vihjeitä ja kuulustelleet tuhansia ihmisiä. Yli sata ihmistä on tunnustanut poliisille murhanneensa Palmen. Vain kahta vastaan poliisilla on ollut riittävästi näyttöä, jotta heidät on voitu pidättää.

Nyt jo suuri osa ruotsalaista uskoo, ettei murhasta tulla tuomitsemaan ketään. Vain viisi prosenttia jaksaa pitää toivonkipinää yllä.

Ruotsin pääministeri Olof Palmen murhasta tulee tänään kuluneeksi 25 vuotta. Murhasta on ollut syytettynä vain Christer Pettersson, joka vapautettiin hovioikeudessa vuonna 1989. Pettersson kuoli vuonna 2004.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.