Mainos

Salaliittoteoriat kiihtyneet arabimaissa

Bagdadin nopea valtaus on herättänyt epäilyksiä arabimaissa.

Bagdad

Irakin pääkaupungin Bagdadin ällistyttävä nopea joutuminen amerikkalaisten haltuun on kiihdyttänyt salaliittoteorioita arabimaissa. Nyt kysytään, miksi Saddam Hussein katosi ja miksi hänen turvallisuusjoukkonsa antoivat niin vähän vastusta?

Suurin osa teorioista esittää syyksi joko Irakin poliittisen tai sotilaallisen johdon petosta tai jonkinlaista salaista suunnitelmaa, jonka avulla Saddam on salakuljetettu maasta. Libanonin parlamentin puhemies Nabih Berri esitti ensimmäisten joukossa huhun juonesta, jolla Saddam saatiin ulos maasta ja verenvuodatus loppumaan. Berrin mukaan Saddam haki amerikkalaisten vyöryessä Bagdadiin turvaa Venäjän suurlähetystöstä.

Venäjä on luonnollisesti kiistänyt huhun.

Berrin avustajan mukaan Berri tarkoitti, että Saddamille luvattiin Yhdysvaltain ja Venäjän välisellä sopimuksella turvapaikka, jos tasavaltalaiskaarti lopettaa vastarintansa.

Venäjän Irakin suurlähettiläs Vladimir Titorenko ja muita diplomaatteja joutui viime viikonloppuna tulituksen keskelle, kun he olivat pakenemassa autosaattueessa Bagdadista Syyriaan. Saddamin uskotaan olleen mukana tuossa saattueessa.

Samankaltaisia salaliittoteorioita ja pohdintoja on esiintynyt jatkuvasti myös arabilehdistössä, ja Saddamin kohtalon arvuuttelu on myös yleistä kadunmiesten keskuudessa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.