Mainos

Salaisen poliisin ilmiantajat julki Tshekissä

Tshekissä on julkistettu yli sadantuhannen henkilön nimet, jotka toimivat kommunistihallinnon aikana salaisen poliisin ilmiantajina.

Salaisen poliisin ilmiantajina kommunistikaudella toimineiden nimet on julkistettu Tshekissä. Yli satatuhatta nimeä sisältävä aineisto on luettavissa sisäministeriön Internet-sivuilta. Nimilistan saa ilmaiseksi myös painettuna. Niteitä on kaksitoista, ja ne painavat yhteensä 12 kiloa.

Aineisto tunnetaan Tshekissä ns. Cibulkan listana. Petr Cibulka oli kommunistikaudella tunnettu toisinajattelija ja poliittinen vanki. Hän pääsi käsiksi Tshekin kommunistikauden salaisen poliisin (StB) arkistoihin yli kymmenen vuotta sitten. Tshekin parlamentti hyväksyi arkistossa olleen nimilistan avaamista koskevan lain kuitenkin vasta vuonna 2002.

Myös Tshekissä kommunistisen menneisyyden penkominen on ollut tuskallinen prosessi. Suinkaan kaikki eivät halua edes tietää, oliko tuttavapiirissä tai sukulaisissa ilmiantajia. Myös ilmiantajien listalla olevat ihmiset ovat esittäneet vastalauseita, sillä he pitävät menettelyä epäoikeudenmukaisena, koska heille ei ole annettu tilaisuutta puolustautua.

Tshekissä salainen poliisi käytti hyvin monimutkaista ilmiantajien verkkoa järjestelmän vastustajien kitkemiseksi yhteiskunnasta. Lähes 300 000 ihmistä joutui vankilaan, satoja teloitettiin ja tuhansia suljettiin mielisairaaloihin vastoin tahtoaan salaisten ilmiantojen perustella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.