Salainen määräys vesitti veroilmoitusten valvontaa

Verohallinto oli viime kesänä vaikeuksissa veroilmoitusten valvonnan kanssa. Pahasti kasautunut työtaakka helpotti kesken valvontakauden annetulla salaisella määräyksellä. Tiedot käyvät ilmi MTV Uutisten tutkivan ryhmän ja Long Playn yhteisestä selvityksestä.

Millaisia vähennyksiä sinä olet saanut läpi? Mitä ei hyväksytty? Kerro kokemuksesi täällä.

Tuloverotuksen valvonnassa oli siirrytty vuoden alusta valtakunnalliseen sähköiseen järjestelmään.

– Kun siirryttiin valtakunnallisiin työjonoihin, haasteena oli erityisesti resurssien kohdentaminen ja töiden rytmitys, kertoo verojohtaja Eeva-Liisa Perksalo.

– Tuloverotuksen valvontatilanne tuli meille elokuun puolivälissä tietoon. Siellä oli kova työtaakka. Näytti siltä, että suunnitellut aikataulut pettävät, kertoo Verovirkailijain liiton puheenjohtaja Kirsi Huhtamäki.

Verotuksen pitää valmistua aina lokakuun loppuun mennessä. 

Long Playn haltuunsa saamasta asiakirjasta käy ilmi, että Verohallinto määräsi elokuussa työntekijöitä ummistamaan silmät useilta asioilta. Kolmesivuisen ohjeen otsikossa lukee: "Verovuoden 2013 valvonnassa valikoituvien asiakkaiden toimenpiteiden käsittelyyn otetaan 12.8. alkaen käyttöön seuraavat kevennykset".

Näin valvotaan 

Verotuksen valvonta perustuu riskien arviointiin. Ensin järjestelmä seuloo automaattisesti osan tapauksista tarkempaan selvittelyyn virkailijoille. He tutkivat Verohallinnon mukaan "satojatuhansia" ilmoituksia. Tarkkaa määrää ei kerrota. 

Asiakirjassa on kymmenkunta kohtaa, jolla työn määrää kevennetään. 

Esimerkiksi alle 5000 euron tulonhankkimiskuluja ei elokuun 12. päivän jälkeen saanut tutkia, vaikka järjestelmä olisi riskiperusteella nostanut ne tutkittaviksi.

Myös puuttumisrajaa nostettiin 1500 euroon. Toisin sanoen, jos asiakkaan vaatimaa vähennystä olisi pitänyt laskea alle 1500 euroa, asiaan ei puututtu, vaan vaatimus hyväksyttiin asiakkaan vaatimuksen mukaisesti. 

Valvonnassa elokuun puolivälin jälkeen tutkitut tapaukset saivat siis eri kohtelun kuin sitä ennen tutkitut. Toimittajille puhuneen työntekijän mukaan työ nopeutui huomattavasti kevennyksen jälkeen. 

– Valmis, valmis, valmis, niitä vain klikkailtiin. Aikamoinen valitus noista kevennyksistä on tullut. Että miten epäoikeudenmukainen systeemi se on, kertoo Verohallinnon työntekijä. 

Näin juttu tehtiin

MTV Uutisten tutkiva ryhmä selvitti yhdessä Long Playn kanssa Verohallinnon tehostamistoimia. Toimittajat tekivät tiedonhankintaa ja haastatteluja yhdessä. Molemmat tiedotusvälineet julkaisivat juttunsa samanaikaisesti. Long Playn toimittaja Juha Kauppisen jutussa kerrotaan muun muassa, millaisiin tapauksiin virkailija ei voinut ohjeistuksen jälkeen enää puuttua. 

Millaisia vähennyksiä sinä olet saanut läpi? Mitä ei hyväksytty? Kerro kokemuksesi täällä.

Verottaja: Ei liittynyt työkuorman hallintaan  

Verojohtaja Eeva-Liisa Perksalon mukaan resurssiongelmia ratkottiin muun muassa siirtämällä kiireettömämpiä töitä toiseen ajankohtaan ja ohjaamalla virkailijoita muista tehtävistä veroilmoitusten valvontaan.

Perksalo siis kiistää, että kevennysmääräystä olisi annettu työsuman takia, vaan täysin normaalin riskiharkinnan seurauksena. 

– Nämä ovat eri asioita. Meillä voi tulla verotuskierroksen aikana tietoon erilaisia ilmiöitä, jolloin todetaan, että painopistettä vaihdetaan tässä kohdassa.

Meille on työntekijöiden keskuudesta kerrottu, että tämä nähtiin nimenomaan tapana purkaa työkuormaa?

– Joskus todetaan riskiperusteisesti, että tämä toinen asia on nyt valvonnassa tärkeämpi kuin toinen. Minä ymmärrän, että se työntekijälle voi tuntua siltä.

Verohallinnon mukaan määräys ei myöskään koskenut kaikkia valvonnan riskiryhmiä. Tarkempaa tietoa tästä ei saada, koska Verohallinnon mukaan "analyysit ja niistä muodostettavat ryhmät ovat salassapidettävää tietoa". 

Tuliko kevennyksistä veromenetyksiä? Verohallinnon mukaan sellaisia ei ole havaittu. Viranomainen ilmoittaa seuraavansa valvonnan tehoa kädenjälkiluvulla, jonka kerrotaan olleen verovuoden 2013 osalta edellisvuotta suurempi. Kädenjäljellä tarkoitetaan virkailijoiden asiakkaiden verotukseen tekemien muutosten määrää. 

Lue myös:

    Uusimmat