Mainos

Sala-ampujasta luvattu palkkio puhuttaa USA:ssa

Washingtonin ympäristössä syys-lokakuussa riehuneen sala-ampujan kiinnisaamisesta luvattu puolen miljoonan dollarin palkkio on yhä jakamatta.

Puhelimet ovatkin pirisseet ahkerasti Marylandissa, Montgomeryn kunnan poliisiasemalla. Soittelijoina ovat kansalaiset, jotka ovat omasta mielestään oikeutettuja palkkioon, mukana on myöskin palkkiojahtiin palkattuja asianajajia.

Surmaajajahdin julkisuuden valokeilaan nostama Montgomeryn kunnan poliisipäällikkö Charles Moose on vastuussa palkkion jakamisesta. Hänen mukaansa rahojen jakoon menee vielä aikaa ainakin vuoden verran.
Palkkiosummaa ei voida luultavasti maksaa ennen oikeudenkäyntiä, sillä palkkioon oikeutetun on ehkä todistettava oikeudenistunnossa. Puolustus voi väittää, että todistaja on maksettu, jos hän saa rahat ennen oikeudenkäyntiä.

Useita ehdokkaita

Vahvoilla rahapotin saannissa tai ainakin osille pääsyssä on rekkakuski, jonka soitto johti poliisit autossa nukkuvien tappajien luokse. Samaan aikaan autohavainnosta soitti tosin toinenkin henkilö.

Washingtonin osavaltiossa asuva mies puolestaan kertoi viranomaisille syytetyn, John Allen Muhammadin, ammuskelusta takapihan puuhun. Tämä vei poliisin aseen ja samalla oikeiden miesten jäljille. Toinen syytettyhän on 17-vuotias John Lee Malvo.

Palkkiossa on kiinni myös virginialainen pappi, joille syytetyt soittivat ja kertoivat Alabamassa tekemästään murhasta. Kaikkiaan poliisi sai murhaajan jahdin aikana 67 000 vihjettä. Vihjepottiin kertyi rahaa 615 000 euroa. Lahjoittajia oli noin tuhat.

Palkkiosumma pidettiin puolessa miljoonassa dollarissa, 115 000 jaettiin ampujien uhrien omaisille perustettuun säätiöön. Ampujat tappoivat kolmetoista ihmistä ja haavoittivat viittä.

Useita jättipotteja

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun pidätykseen johtavista tiedoista rikastuu huomattavasti.
Osama bin Ladenin päästä on luvassa varsinainen jättipotti, 25 miljoonaa dollaria. Pernaruton levittäjän nappaamisesta on luvassa puolestaan 2,5 miljoonaa dollaria.

Ns. Unabomberin eli Ted Kazynskin löytämisestä luvattiin aikoinaan miljoona dollaria. Palkkion sai Kazynskin veli, joka lahjoitti rahat hyväntekeväisyyteen.

Yhdysvaltain hallitus maksoi vuonna 1995 kaksi miljoonaa dollaria henkilölle, joka auttoi tuomaan oikeuden eteen Ramsi Yousefin, miehen joka tuomittiin sittemmin World Trade Centeriä vuonna 1993 vastaan tehdyn terrori-iskun suunnittelusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.