Mainos

Saksasta löytyivät ensimmäiset "hullut lehmät"

Saksassa on löydetty ensi kerran hullun lehmän tautia eli BSE:tä sairastavia nautoja. Tauti on löydetty kahdesta Saksassa syntyneestä lehmästä.

EU:ssa päätti aiemmin ihmisravinnoksi tarkoitettujen nautojen testaamisesta

Saksan maatalousministeriön tiedottaja kertoi asiasta tänään. Saksalaiset viranomaiset ovat tähän mennessä julistaneet, ettei tautia esiinny Saksassa, sillä kaikki kuusi aikaisempaa BSE-tapausta on löydetty tuontikarjasta, joka oli tuotu Britanniasta tai Sveitsistä.

Nyt sairastunut eläin löytyi Schleswig-Holsteinin osavaltiosta. Muutama saksalaislehti kertoi aiemmin, että on mahdollista, että myös ensimmäiset ihmiset ovat sairastuneet tautiin Saksassa. Hullun lehmän -tauti esiintyy ihmisessä aivoja rapauttavan Creutzfeldt-Jakobin -taudin uutena muotona.

Saksalaislehdet Der Tagesspiegel ja Bild kuvailivat erillisiä tapauksia, joissa on mahdollista, että potilaat ovat sairastuneet tautiin. Der Tagesspiegel-lehden mukaa hullun lehmän -tautiin viittaisi Creutzfeld-Jakobin -taudin oireista kärsivien potilaiden nuoruus, vaikka sairaalassa tehdyt tutkimukset olivat taudin suhteen negatiivisia.

Toinen lehden raportoimista sairastuneista oli vasta 22-vuotias, toinen oli 40-vuotias. Asiasta päästään varmuuteen vasta ruumiinavauksen jälkeen. Saksan maatalousministeriön mukaan Saksa aikoo kieltää lihasta ja luista valmistetun jauhon käytön "niin pian kun mahdollista" ehkäistäkseen kuluttajien pelkoa hullun lehmän tautia kohtaan.

EU-alueella on jo kielletty eläimen lihan sisältävän rehun käyttö naudan, lampaiden ja vuohien ruokinnassa, mutta sitä käytetään edelleen siipikarjan ja sianlihan tuotannossa. Uudentyyppistä Creutzfeldt-Jakobin -tautia todettiin ihmisillä ensi kerran Britanniassa vuonna 1996. Sittemmin yli 80 on kuollut tautiin Britanniassa ja kaksi Ranskassa.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.