Mainos

Saksassa syntyvyys laskee dramaattisesti

Saksassa syntyvyys on maailman alhaisin, ja lapsia tehdään yhä vähemmän myös alueilla, missä vanhemmille löytyy töitä ja päivähoitokin on järjestetty. Päättäjät yrittävät helpottaa tilannetta nuorille perheille tarkoitetuilla lisätuilla.

Alhainen syntyvyys ei enää ole vain idän ongelma. Eichstättissä on työtä ja päivähoitopaikkoja, mutta lapsia syntyy 30 prosenttia vähemmän kuin muutama vuosi sitten.

- Me pystymme tarjoamaan kaikkea, mutta silti syntyvyys laskee. Minun täytyy sanoa, etten itsekään ymmärrä mistä tämä johtuu, Eichstättin kaupunginjohtaja Arnulf Neumeyer paljastaa.

Lännenkin päiväkodeissa jonotuslistat lyhenevät, vaikka ryhmät ovat edelleen täynnä. Todella dramaattinen romahdus tulee jo vuonna 2015, kun nykyisten pienten ikäluokkien pitäisi perustaa perheitä.

- Nyt joku on ehdottanut, että jokaisesta lapsesta pitäisi maksaa perheelle 1000 euroa. Minusta tällainen olisi täysin väärin, Neumeyer painottaa.

Myös 2-vuotiaan Finn-pojan äiti Theresa Bürger korostaa, ettei kyse ole rahasta, vaan asenteista. Lapset nähdään rasitteena, ei rikkautena.

- Vähintään kerran vuodessa lehdessä on isolla, miten paljon yksi lapsi maksaa 18 ikävuoteen asti. Koko ajan joutuu lukemaan, että lapset ovat kaikkein suurimpia köyhyysriskejä ja kaikkea tällaista, Bürger kertoo.

Saksojen yhdistyminen on kiistatta yksi syy Saksan dramaattiseen väestökehitykseen. 90-luvun alussa vain Vatikaanissa syntyvyys oli alhaisempi kuin entisessä DDR:ssä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.