Saksassa riidellään ydinenergiasta

Saksan puna-vihreä hallitusyhteistyö sai tänään uuden särön, kun ympäristöministeri Jyrgen Trittin syytti liittokansleri Gerhard Schröderiä hallitusohjelman rikkomisesta ydinvoimakysymyksessä. Schröder neuvotteli tänään ydinvoimateollisuuden kanssa ja ilmoitti sen jälkeen, ettei hän aiokaan esitellä liittopäiville lakiesitystä ydinvoimasta luopumisesta suunnitelman mukaan. Trittin ja Schröder kiistelivät joulukuussa ydinvoimasta luopumisen nopeudesta, silloin vihreä Trittin perääntyi.

Saksan punavihreä hallitus ajautui tänään riitaan ydinenergiasta. Vihreä ympäristöministeri Jürgen Trittin syytti sosiaalidemokraattista liittokansleria Gerhard Schröderiä hallitusohjelmasta poikkeamisesta, kun Schröder siirsi tuonnemmaksi uuden ydinenergialain tuomista liittopäiville. Hallituksen lehdistöedustaja kertoi, että Schröder esittää lain käsittelyn siirtämistä noin kolmella viikolla.

Schröder tapasi tänään Saksan energiateollisuuden johtomiehiä. Schröder kertoi tapaamisessa, että hallitus ei lyö lukkoon uutta lakiehdotusta ydinenergiasta luopumisesta keskiviikkona, niin kuin aiemmin oli kaavailtu. Myöskään liittopäivillä ei ehditä tällä viikolla käsitellä lakiehdotusta, kertoi sosiaalidemokraattien (SPD) parlamenttiryhmän johtaja Peter Struck.

Ympäristöministeri Trittin muistutti, että hallitusohjelman mukaan laki piti tuoda liittopäiville sadan päivän kuluessa. Määräaika menee umpeen tällä viikolla.

Luopuminen ydinenergiasta ja sitä koskeva laki olivat vihreiden keskeisiä vaatimuksia, kun vihreiden ja SPD:n hallitus muodostettiin viime syyskuun vaalien jälkeen.

Hallituksen on määrä aloittaa huomenna viralliset keskustelut ydinvoimasta luopumisesta energiateollisuuden edustajien kanssa. Schröder halusi uuden lain käsittelyn siirtämisellä parantaa neuvotteluilmapiiriä, kerrottiin hallituslähteistä. Hallituksen energiapolitiikka on herättänyt melkoista närää energiateollisuuden piirissä.

Erityisesti energiateollisuus on arvostellut lakiluonnokseen sisältyvää ehdotusta, jonka mukaan saksalaiset ydinvoimalat joutuvat lopettamaan jo vuoden 2000 alusta lähtien ydinjätteen lähettämisen ulkomaisiin, ranskalaisiin ja brittiläisiin, käsittelylaitoksiin. Saksalaisen Viag-yhtiön edustaja sanoi, että ydinvoimaloita jouduttaisiin sulkemaan, jos tällaisesta aikataulusta pidetään kiinni. Saksalla ei ole omia jälleenkäsittelylaitoksia, eikä Viagin edustajan mukaan kylliksi myöskään ydinjätteen varastointikapasiteettia.

Ranskassa ja Britanniassa taas on vaadittu saksalaisia ydinvoimaloita pitämään kiinni tehdyistä sopimuksista, jotka ulottuvat pitkälle ensi vuosisadalle.

Saksassa on 19 ydinreaktoria ja maa saa 30 prosenttia energiastaan ydinvoimasta. Vastaava luku on Ranskassa 80 prosenttia.
(STT-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat