Saksassa pulaa sadonkorjaajista

Saksan työvoimaministeriön yritys houkutella pellolle pitkäaikaistyöttömiä on vetänyt vesiperän. Vain aniharva saksalaistyötön on ottanut tarjotun maataloustyön vastaan.

Saksalaiset viljelijät ovat hätää kärsimässä. Osa parsasadosta on jäänyt korjaamatta sadonkorjaajapulan takia. Sama kohtalo uhkaa myös mansikoita, kurkkuja ja hedelmiä.

Saksan maatalousministeriön mukaan saksalaisilla tiloilla työskentelee nyt noin 180 000 tilapäistä sadonkorjaajaa. Määrä on noin 40 000 vähemmän kuin viime kesänä. Valtaosa sesonkiyöläisistä tulee Puolasta.

Työvoimaministeriö on määrännyt ulkomaalaisten määrän ylärajaksi 80 prosenttia kaikista sadonkorjaajista sillä perusteella, että Saksassa on omasta takaa lähes neljä miljoonaa työtöntä.

Yritys houkutella pellolle pitkäaikaistyöttömiä on kuitenkin vetänyt vesiperän. Vain aniharva saksalaistyötön on ottanut tarjotun maataloustyön vastaan.

"Kahdelle kelpasi"

- Työvoimatoimistosta lähetettiin kaksikymmentä työtöntä sadonkorjuuhommiin. Kymmenen heistä otti osaa harjaannuttamiskoulutukseen. Kun ensimmäinen työpäivä koitti, niin pellon reunalle ilmestyi kokonaista kaksi, kertoo brandenburgilainen maanviljelijä Klaus Seelenbinder.

Hän on työllistänyt parsaviljelyksillään vuodesta toiseen 40-50 puolalaista sadonkorjaajaa. Monet heistä ovat tulleet uskollisesti vuodesta toiseen, mutta tänä vuonna asiat eivät luistaneet vanhan kaavan mukaan.

- Ensin ministeriö rajoitti työlupien määrää. Kaiken lisäksi monet tutut puolalaiset painelivat paremman tienestin perässä Hollantiin, Tanskaan ja Englantiin, Seelenbinder sadattelee.

Hän maksaa työntekijöilleen ylöspidon lisäksi kuusi euroa tunnilta sekä parsakilojen perusteella määräytyvän kannustelisän. Englantilaiset, hollantilaiset ja tanskalaiset maksavat tunnilta 2-3 euroa enemmän.

Muualla ulkomaalaiset sesonkityöläiset voivat viipyä vaikka koko vuoden ja vaihtaa vapaasti työpaikkaa, mutta Saksassa se ei ole mahdollista.

Saksalaisviljelijän kuluja lisää lisäksi työnantajan maksettavaksi tuleva puolalainen sosiaalivakuutusmaksu.

Hämärämiehet apajilla

Saksan parsa-alueilla sadonkorjaajista puuttuu monin paikoin jopa kolmannes. Brandenburgissa parsan viljelyala uhkaa supistua viidellätoista prosentilla pahenevan työntekijäpulan takia. Sato kärsii myös alkukesän kuivuudesta ja sen jälkeisistä kaatosateista.

Saksan tuottajaliitto vaatii työvoimaministeriötä perumaan työvoiman määrälle ja vapaalle liikkumiselle asetetut rajoitukset.

- Emme selviä ilman itäeurooppalaisia sadonkorjaajia, myöntää liiton puheenjohtaja Gerd Sonnleitner.

Liitossa tiedetään, että ongelma ei koske pelkästään Saksaa, vaan myös Puolassa on pula sesonkityöntekijöistä. Kun omat kynnelle kykenevät lähtevät länteen, niin puolalaiset viljelijät houkuttelevat pelloilleen ukrainalaisia ja moldovialaisia 1,50-2,50 euron tuntipalkoilla.

Hämäräperäiset reppufirmat ovat vainunneet apajat. Saksan viranomaiset ovat joutuneet puuttumaan tilanteeseen, jossa työvoiman vuokraaja majoitti bussilasteittain romanialaisia sadonkorjaajia ala-arvoisissa oloissa, teetätti heillä 12-13 tuntisia työpäiviä ja maksoi vain kolmanneksen lupaamastaan viiden euron tuntipalkasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat