Saksassa paineita höllätä lääkärien vaitiolovelvollisuutta

Saksassa vaaditaan, että lääkärien pitäisi kertoa vastuullisissa tehtävissä toimivien työntekijöiden, kuten pilottien, vakavista psyykkisistä ongelmista sekä näiden työnantajille että ilmailuviranomaisille.

Düsseldorfin syyttäjän mukaan Germanwingsin turmakoneen perämiestä Andreas Lubitzia oli hoidettu itsemurha-aikeiden takia ennen kuin hän sai lentäjän lupakirjan.

Montabaurista kotoisin ollut 27-vuotias Lubitz kävi säännöllisesti lääkärin vastaanotolla myös toimiessaan jo Germanwingsin lentäjänä. Tuolloin lääkärit eivät ilmeisesti kuitenkaan havainneet merkkejä itsetuhoisuudesta.

Saksan johtaviin terveysasiantuntijoihin kuuluva sosiaalidemokraattien kansanedustaja Karl Lauterbach korostaa iltapäivälehti Bild-Zeitungissa, että lääkärien pitäisi antaa työnantajalle tiedot työntekijän psyykkisistä ongelmista erityisesti silloin, kun "ihmishenget voivat olla vaarassa".

Lauterbach saa tukea myös joiltain johtavan hallituspuolueen, kristillisdemokraattisen CDU:n kansanedustajilta.

Sosiaaliterveysasioihin erikoistuneen Dirk Fischerin mielestä työantajan pitäisi voida määrätä vastuullisissa tehtävissä olevat työntekijät tietyille lääkäreille, jolla ei ole samanlaista vaitiolovelvollisuutta kuin muilla.

Saksan lääkäriliitto suhtautuu 150 kuolonuhria vaatineesta Ranskan lentoturmasta huolimatta edelleen varauksellisesti vaatimuksiin vaitiolovelvollisuuden väljentämisestä.

Lufthansa korosti heti viime viikolla tapahtuneen onnettomuuden jälkeen, että tytäryhtiö Germanwingsin koneen päin vuorta ohjannut Lubitz oli täysin työkykyinen. Tämä oli todettu vuonna 2014 tehdyssä tarkastuksessa.

Viimeisessä vuositarkastuksessa oli tosin todettu, että Lubitzin pitää käydä säännöllisesti lääkärin vastaanotolla. Kuluvan vuoden helmi-maaliskuussa hän oli hoidettavana ainakin kolme kertaa. Mitä ilmeisimmin työnantaja ei tiennyt, että kyse oli psyykkisistä ongelmista.

Lufthansalla on, toisin kuin monilla kilpailijoilla, 20 omaa lääkäriä, jotka ovat erikoistuneet nimenomaan lentohenkilökunnan hoitamiseen.

Näillä erikoislääkäreillä on velvollisuus kertoa ilmailuviranomaisille, mutta ei työnantajalle, mahdollisista lentoturvallisuuteen vaikuttavista ongelmista. Lufthansan ja Germanwingsin lentäjien ei kuitenkaan ole pakko käyttää yhtiön omia lääkäreitä.

 

Lue myös:

    Uusimmat