Saksassa neuvotellaan korvauksista orjatyöläisille

Saksan hallitus ja maan suuret teollisuusyritykset neuvottelevat parhaillaan salaa kattavista korvauksista entisille natsi-Saksan orjatyöläisille, kertoo saksalainen uutisviikkolehti Der Spiegel maanantaina ilmestyvässä numerossaan.

Neuvotteluihin osallistuvat myös Yhdysvaltain Saksan-suurlähettiläs John Kornblum ja hänen israelilainen virkaveljensä Avi Primor. Kokouksessa Kruppin, Siemensin, Daimler-Chryslerin ja BMW:n johdon kanssa valtiovarainministeri Boso Hombach torjui entisiä orjatyöläisiä edustavien ryhmien tiedot, joiden mukaan Saksan valtio on valmis taloudelliseen tukeen yrityksille, jotka käyttivät orjatyötä natsien valtakaudella vuosina 1933-45.
-Me emme halua loputonta oikeudenkäyntiä, jossa saksalaisia nimiä ryvetettäisiin, Hombach sanoi lehden mukaan. Saksan hallitus ei ole vahvistanut Der Spiegelin tietoja.

Entisten orjatyöläisten ryhmä nosti elokuussa Yhdysvalloissa kanteen useita saksalaisyhtiöitä, mm. Siemensiä, BMW:tä, Daimleria ja Volkswagenia, vastaan. Volkswagen ja Siemens ovat sen jälkeen perustaneet 20 miljoonan D-markan (yli 60 miljoonan) korvausrahaston.

Melkein kaikki Saksan teollisuushaarat käyttivät orjatyötä toisen maailmansodan aikana. Saksan sotaponnistelujen ollessa huipussaan elokuussa 1944 oli 7,65 miljoonaa ihmistä pakkotyössä Saksan teollisuudessa 600000 keskitysleirivangin ohella.
(STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat