Mainos

Saksassa hormonisikoja

Saksaa järisyttää uusi ruokaskandaali. Maan Eteläosista on löydetty suuri määrä hormoneilla kasvatettuja sikoja.

Saksassa on paljastunut, että ainakin Etelä-Saksassa sioille on syötetty rehun mukana laittomia antibiootteja ja hormoneja, jotka saattavat heikentää lihan käyttäjissä lääkkeiden tehoa ja aiheuttaa mm allergiaa.
Yhä raadollisemmin saksalaiset joutuvat toteamaan, että kun suurtilojen ainoa tavoite on pulskistaa eläimet teurastettavaan kuntoon mahdollisimman nopeasti, niin silloin otetaan kaikki keinot käyttöön. Niinpä Baijerin poliisi on laajoissa ratsioissa selvittänyt, että suuret eläinlääkäriasemat a ovat järjestelmällisesti - ilman edeltäviä tutkimuksia - määränneet sikafarmeille tonnikaupalla antibiootteja ja hormoneita.

Antibiootit pitävät harmilliset tartuntataudit loitolla, ja hormonit puolestaan vauhdittavat kasvua - turbopossut saadaan nopeammin kiertoon ja kauppojen hyllyille. Hormoneita on myös salakuljetettu Saksaan Itäeuroopasta. Mutta tällainen sianliha saattaa olla vaarallinen sen syöjälle, sanoo Berliinissä työskentelevä suomalaistutkija.

Vaarallisia lapsille

- Jos niitä joutuu ravintoketjuun ja kuluttajan pöydälle, niin kyllä ne on aina haitallisia. Hormonit vaikuttaa jo

erittäin pieninä pitoisuuksina. Jos ajatellaan esimerkiksi pieniä lapsia, ne voi haitata kasvua ja kehitystä ylipäätänsä. Saattaa olla antibiootille allergisia henkilöitä, joille voi - jos sitä syö - tulla hyvinkin voimakkaita allergisia reaktioita, varoittaa epidemiologi, eläinlääkäri Johanna Takkinen Robert Koch-instituutista.

Uudet elintarvikeskandaalit alkavat olla Saksassa kohta jokapäiväistä ruokaa, ja saksalaiset kuluttajat kysyvätkin aivan aiheellisesti, mitä ruokaa kohta enää voi turvallisesti ruokapöytään tuoda.

- Kuluttaja on sivuutettu. Hän saa kärsiä seurauksista. Me olemme tämän tienneet, mutta siitä ei ole puhuttu. Kun asia on nostettu esille, sitä ei ole otettu vakavasti, sanoo saksalainen kadunmies.

Monet Berliinin elintarvikemessuilla vaativat tänään poliitikkoja vastuuseen, jaBaijerin terveysministeri ilmoittikin iltapäivällä eroavansa tehtävästään - häntä syytettiin laiminlyönneistä antibiootti- ja hormoniskandaalissa.

Sveitsi on väliaikaisesti kieltänyt sianlihan tuonnin Itävallasta. Kielto perustuu epäilyihin, joiden mukaan myös Itävallassa sioille olisi syötetty laittomia antibiootteja ja hormoneja rehun mukana.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.