Saksassa erinomainen viinivuosi

Viime vuosina mainettaan kansainvälisesti kasvattaneet saksalaiset viinintuottajat nostelevat jo nyt maljoja vuodella 2003. Luvassa on kuulemma todellinen huippuvuosikerta. Toisin kuin monissa muissa tuottajamaissa, Saksassa kaikkien aikojen laatusadon varjolla ei lähdetä nostamaan viinin hintaa.

Iphofenissa, Frankenin maakunnassa, suvun 900 vuotta vanhoja viiniperinteitä jatkava Johann Ruck korostaa olevansa maltillinen mies. Vuoden 2003 Silvaner-rypäleestä kypsyvä valkoviini kirvoittaa kuitenkin maanläheisestä frankenilaisestakin suoranaisen kaunosielun.

- Minulla ei koskaan ole ollut mahdollisuutta korjata näin täydellistä satoa. Rypäleet olivat kuin maalauksista, joita vanhat mestarit ovat keskiajalle kankaalle tehneet. Juuri niin hyvältä ne myös maistuivat. Hedelmä maistui hedelmältä, oli hivenen makea ja vielä lisäksi erittäin terve, Ruck kuvailee.

Ruckin viinit kasvavat Iphofenin Julius Echter Bergillä, joka on yksi Saksan kuuluisimmista viinimäistä. Tänä vuonna tammilehtojen suojaaman hiekka- ja kalkkikivimaaperästään tunnettu etelärinne kylpi poikkeuksellisen pitkään poikkeuksellisen kuumassa auringossa.

- Oleellista viinin kannalta oli, miten kasvattaja tähän säähän reagoi, eli kevensikö hän rypäleterttuja. Terttujen keventäminen oli oleellista, jotta köynnös pystyi kuivuudessa tarjoamaan riittävästi vettä rypäleille, Ruck kertoo.

Kuivuuden vuoksi viinisato jää Saksassa 20-30 prosenttia tavallista pienemmäksi. Johann Ruckin mukaan täällä tapoihin ei kuulu vedättää huippuvuosikertojen hintoja taivaisiin. Viinejä ei säästetä niille jotka maksavat eniten.

Iphofen Frankenissa ns. uuden maailman viineille ei vielä ole annettu luovutusvoittoa, koska tätä taistelua ei varsinaisesti ole koskaan edes käyty. Frankenilaiset eivät myy viinejään suurille massoille supermarketeissa. Valtaosa menee suoramyyntinä kanta-asiakkaille ja ravintoloille.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 01.12.2003)

Lue myös:

    Uusimmat