Mainos

Saksan verouudistus kaatumassa kiistoihin

Saksan hallitus vakuutti tänään vievänsä läpi laajamittaisen verouudistuksen opposition vastustuksesta huolimatta. Näin siitäkin huolimatta, että hallituspuolueet ja oppositio eivät päässeet yhteisymmärrykseen verotuksen keventämisestä aamuyöllä päättyneissä parlamentaarisen välityskomitean neuvotteluissa.

Valtiovarainministeri Theo Waigel sanoi toivovansa, että asiasta voidaan sopia lopullisesti syyskuussa käytävissä neuvotteluissa. Waigel uskoi, että sosiaalidemokraattinen pääoppositiopuolue saadaan mukaan viime hetken neuvonpitoon.

Sosiaalidemokraattien edustaja Peter Struck sanoi kuitenkin, ettei hänen puolueensa myönny hallituksen esitykseen jatkossakaan. Liittokansleri Helmut Kohlin oikeistohallituksen on neuvoteltava verouudistuksesta opposition kanssa, koska hallituksella on enemmistö vain parlamentin alahuoneessa eli liittopäivillä, kun taas ylähuoneessa eli liittoneuvostossa valta-asemaa pitävät oppositiossa olevat sosiaalidemokraatit. Liittoneuvosto on jo ehtinyt tyrmätä hallituksen veropaketin.

Hallitus haluaa keventää tulo- ja yhtiöverotusta lähes 90 miljardilla Suomen markalla. Oppositio on kuitenkin eri mieltä siitä, kuinka verouudistus pitäisi toteuttaa ja kohdentaa. Aamuun venyneissä neuvotteluissa oppositio oli valmis hyväksymään sellaisenaan ainoastaan osia yritysverotuksen lieventämisestä.

Waigel sanoi, että jos oppositio ei syksylläkään taivu hallituksen esitykseen, verotusuudistus nousee tärkeimmäksi vaaliteemaksi ensi vuoden loppupuolella pidettävien liittopäivävaalien alla.

Hallitus on katsonut verouudistuksen kiihdyttävän investointeja ja auttavan alentamaan ennätyskorkeita työttömyyslukuja. Oppositio taas on epäillyt uudistuksen taloutta piristäviä vaikutuksia ja katsonut veronkevennysten koituvan lähinnä rikkaiden hyväksi.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.