Mainos

Saksan vaalituloksen ensimmäinen ennuste saadaan illalla

Saksalaiset valitsevat tänään maalle uudet liittopäiväedustajat. Suhteellisen varma vaalitulos on tiedossa jo seitsemältä Suomen aikaa, kun vaalihuoneet sulkeutuvat. Suurin jännitys kohdistuu muutamien pienpuolueiden saamaan äänimäärään.

Suomen aikaa tasan kello seitsemän Saksassa julkistettava vaalitulos on ennuste, joka perustuu 640 vaalihuoneessa tehtävään ns. ovensuukyselyyn. Jo äänensä antaneita pyydetään äänestämään anonyymisti uudestaan. Kyselyyn osallistuu n. 100 000 ihmistä.

Ensimmäiset ennusteet ovat Saksassa olleet lähes poikkeuksetta luotettavia. Lopullinen tulos ei yleensä eroa merkittävästi ovensuukyselyjen tuottamista lukemista.

Tänä vuonna Saksan tulevan hallituskoalition värin ratkaisevat kuitenkin pienet puolueet. Muutaman prosenttiyksikön kymmenyksen heitto niiden kannatuksessa voi kaataa jonkun koalition mahdollisuuden hallita seuraavat neljä vuotta. On hyvin mahdollista, että jokainen yksittäinen paikka pitää laskea ennen kuin tiedetään, mitkä puolueet pystyvät muodostamaan enemmistöhallituksen.

Nyrkkisääntö on, että hallituksen voivat muodostaa puolueet, joiden yhteenlaskettu kannatusosuus on vähintään 46 prosenttia.

Suurin mielenkiinto kohdistuu liberaalipuolue FDP:n saamaan kannatukseen. Puolue on mukana liittokansleri Angela Merkelin johtamassa porvarihallituksessa. Jos FDP ei ylitä liittopäivien viiden prosentin äänikynnystä, Merkel ei pysty muodostamaan uutta porvarihallitusta. Vaikka FDP saisi niukasti yli viisi prosenttia, sen ja Merkelin johtaman oikeistounionin (CDU/CSU) yhteenlaskettu edustajamäärä voi jäädä liian pieneksi.

Vaalien toiseksi ratkaisijaksi saattaa nousta eurovastainen Alternativ für Deutschland (AfD). Muutama päivä ennen vaaleja julkistetuissa mittauksissa ryhmä sai noin neljän prosentin kannatuksen. Koska yli 20 prosenttia äänestäjistä päättää kantansa vasta vaalipäivänä, AfD voi olla vaalien suuri yllättäjä.

Jos vasta hiljattain perustettu eurokriittisten puolue pääsee ensimmäisen kerran parlamenttiin, Merkelin pitää käynnistää hallitusneuvottelut sosiaalidemokraattien (SPD) kanssa. Tämä suuri koalitio on ainoa vaihtoehto myös silloin, jos FDP putoaa parlamentista tai nykyisen porvaririntaman kannatus jää alle 46 prosenttiin.

Saksassa on vajaat 62 miljoonaa äänioikeutettua, jotka valitsevat Berliinin liittopäiville 598 edustajaa. Saksan vaalijärjestelmässä annetaan kaksi ääntä: toinen suoraan oman vaalipiirin ehdokkaalle ja toinen puoluelistalle. Kakkosääniin sovelletaan suhteellista vaalitapaa, joka tuo puolueille muutamia lisäpaikkoja. Siksi liittopäivillä on poikkeuksetta yli 600 edustajaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.