Mainos

Saksan vaalitaisto huipentuu huomenna

Tuoreet mielipidemittaukset ennustavat parlamenttivaalien voittoa kristillisdemokraateille. Vaalivoitto merkitsisi, että puoluejohtaja Angela Merkelistä tulisi Saksan ensimmäinen naiskansleri.

Saksan huomisista liittopäivävaaleista odotetaan erittäin tiukkaa kaksintaistelua hallitus- ja oppositiopuolueiden välillä.Kummatkin vaalien pääehdokkaista pitivät tänään vielä viimeisiä vaalikokouksiaan eri puolilla Saksaa. Liittokansleri Gerhard Schröder ja hänen pääkilpailijansa, kristillisdemokraattien Angela Merkel yrittivät vielä taivuttaa miljoonia epävarmoja äänestäjiä taakseen.

Tuoreet mielipidemittaukset ennakoivat kuitenkin, että Merkel on matkalla kohti liittokanslerin virkaa. Hänestä tulisi näin ensimmäinen naiskansleri ja ensimmäinen, joka on noussut maan johtoon entisestä Itä-Saksasta.

Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehdessä tänään julkaistun mittauksen mukaan kristillisdemokraatit (CDU ja sen sisarpuolue CSU) saisivat 41,5 prosenttia äänistä ja heidän tukipuolueensa vapaat demokraatit (FDP) kahdeksan prosenttia. Schröderin sosiaalidemokraatit (SPD) saisivat 32,5 prosenttia ja hallituskumppani vihreät seitsemän prosenttia äänistä. Uudella vasemmistopuolueella olisi mittauksen mukaan 8,5 prosentin kannatus.

Kuudesosa pohtii kantaansa

Koska kumpikaan ryhmittymistä ei mittausten valossa ole saamassa enemmistöä liittopäiville, voi Merkel ajautua tilanteeseen, jossa hän on pakotettu muodostamaan hallituksen SPD:n kanssa. Tätä vaihtoehtoa Merkel itse pitää umpikujana. Näin tiukassa tilanteessa epävarmat äänestäjät saattavat nousta ratkaisijoiksi. Mittausten mukaan heitä voi olla jopa kymmenen miljoonaa eli kuudesosa koko valitsijakunnasta.

- Yli 20 prosenttia rekisteröityneistä äänestäjistä kertoi vain pari päivää ennen vaaleja olevansa epävarmoja kannastaan - tämä on enemmän kuin koskaan aiemmin ennen liittopäivävaaleja, sanoi Dimap-tutkimuslaitoksen johtaja Richard Hilmer.

Äänestys päättyy huomenna kello 19.00 Suomen aikaa. Heti sen jälkeen on odotettavissa ensimmäisiä ennusteita. Jos tulos menee tiukalle, saattaa voittajan löytäminen siirtyä lokakuun alkuun, jolloin Dresdenissä pidetään jälkivaalit. Jälkivaaleihin jouduttiin, kun yksi ehdokkaista kuoli kesken kampanjan.

(MTV3-AFP-Reuters-DPA-STT)

(Kymmenen uutiset 17.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.