Saksan vaalitaistelusta tulossa tiukka

Tilanne Saksan vaalitaistelussa ei kaksi viikkoa ennen äänestystä voisi juuri olla tasaväkisempi. Hallitseva sosiaalidemokraattinen puolue (SPD) ja opposition kristillisdemokraatit (CDU/CSU) saavat tuoreimpien mielipidemittausten tuloksissa käytännössä saman, vajaan 40 prosentin kannatuksen.

Seuraavat kaksi puoluetta, hallitusvastuuta osaltaan kantavat vihreät ja opposition vapaat demokraatit (FDP), ovat kumpainenkin rintarinnan kisaamassa jaetusta kolmannesta sijasta noin 8 prosentin kannatuksellaan.

Näiden lisäksi Itä-Saksan kommunistien perillisellä PDS:llä saattaa olla mahdollisuus saada edustajia liittopäiville, mutta muut yli kaksikymmentä puoluetta eivät näyttäisi selviävän viiden prosentin äänikynnyksen yli.

Jännitystä ei parlamenttivaaleista, saksalaisittain liittopäivävaaleista, siis pitäisi puuttua. Pääpuolueiden välisiä linjaeroja pidetään kuitenkin loppujen lopuksi vähäisinä, ja ehkä juuri siksi kamppailusta on kehittynyt nykyisen liittokanslerin Gerhard Schröderin ja kristillisdemokraattien kansleriehdokkaan Edmund Stoiberin välinen kaksintaistelu.

Vaalien henkilöitymistä ovat lisänneet osaltaan vaalien alla järjestetyt pääehdokkaiden suorat tv-kohtaamiset, joita ei Saksan poliittisessa historiassa ole aiemmin nähty. Liittopäivävaalien muuttuminen Schröder vastaan Stoiber -peliksi on sikäli hupaisaa, että itse vaalissa ei suinkaan äänestetä liittokansleria vaan kansanedustajaehdokasta ja puoluetta. Suorassa henkilövaalissa hyvänä esiintyjänä tunnettu Schröder voittaisi jäykkänä pidetyn Stoiberin selväsi.

Teemana talous ja työttömyys

Talouskasvun hidastuminen ja sinnikkäästi korkealla pysyvä työttömyys olivat vielä jokin aika sitten Saksan vaalitaistelut itsestään selvät pääteemat. Sitten tulivat itäistä Saksaa pahiten koetelleet suurtulvat, jotka siirsivät huomion pois Schröderille kiusallisista tilastoista ja antoivat liittokanslerille mahdollisuuden kerätä pisteitä päättäväisenä kriisijohtajana.

Schröder on myös tarttunut hanakasti Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin sotaisiin puheisiin Irakin johdon syrjäyttämisestä. Liittokansleri on sanonut vastustavansa koko hanketta ja erityisesti saksalaisten sotilaiden osallistumista siihen niin selkein sanoin, että maiden liittolaissuhteen on jo epäilty olevan vaarassa.
Stoiberkaan ei suoranaisesti kannata hyökkäystä Irakiin, mutta hänen mukaansa Schröderin tapa ampua avoimesti alas liittolaisten suunnitelmia ei ole ollut kovin viisas.

Mielipidetutkimuksia tekevän Allensbach-yhtiön johtajan Renate Köcherin mukaan saksalaiset ovat nykyisessä taloustilanteessa kuitenkin ensisijaisesti kiinnostuneita työpaikkojensa säilymisestä. Muut puheenaiheet voivat ylittää tämä huolen vain hetkellisesti, Köcher sanoo uutistoimisto DPA:lle.

Haastaja Stoiber tarttuukin sunnuntain toisessa tv-väittelyssä varmuudella muutama päivä sitten julkistettuihin tilastoihin, joiden mukaan Saksassa on edelleen yli neljä miljoonaa työtöntä. Numerot olivat kylmä suihku Schröderille, joka meni vuoden 1998 vaaleissa lupaamaan työttömien määrän supistuvan vaalikaudella alle 3,5 miljoonaan. Kaiken kukkuraksi talouskasvun arvioidaan jäävän tänä vuonna 0,5 prosenttiin ja ensi vuonnakin alle 2 prosenttiin, eli työttömyysaste voi jopa nousta.

Stoiber voi ainakin vedota siihen, että hänen johtamassaan Baijerin osavaltiossa on muuta Saksaa vähemmän työttömiä. Voittipa pääpuolueiden kilvan kumpi tahansa, voittaja joutuu turvautumaan vähintään yhteen kumppaniin jos mielii saada aikaan enemmistöhallituksen.

Hallituspohjan osalta lähes kaikki vaihtoehdot ovat vielä mahdollisia - myös se, että Schröderin punavihreästä hallituksesta tulee Saksan sodanjälkeisen historian ensimmäinen vain yhden vaalikauden hallinnut koalitio.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat