Saksan umts-huutokauppa pakottanee liittoihin

Heinäkuun lopussa alkava Saksan umts-toimilupien huutokauppa tullee niin kalliiksi, että halukkaat matkapuhelinoperaattorit joutuvat liittoutumaan riskien jakamiseksi. Kolmannen sukupolven matkaviestintoimiluvan hinta saattaa nousta yli 60 miljardiin markkaan.

Euroseteleitä

Kisan kalleus on saanut yhden uhrin jo ennen lähtöviivaa. Ranskalainen Vivendi vetäytyi huutokaupasta jo keskiviikkona, koska se uskoi kauppamuodon rankaisevan uusia tulokkaita. Jo Saksassa toimivien matkapuhelinoperaattoreiden arvioidaan johtavan kisailua uusista toimiluvista.

Useiden analyytikkoarvioiden mukaan uudet tulokkaat voivatkin joutua liittoutumaan vanhojen toimilupahaltijoiden kanssa. Näin jättihintojen riskit saataisiin jaettua. Esimerkiksi Vivendillä on jo internet-portaaliyhteisyritys Vodafonen kanssa, ja yhteistyö voisi luontevasti laajentua myös Saksan 3G-verkkoihin, sanoo teleanalyytikko Frank Wellendorf WestLB Panmuresta.

Suomen Sonera on mukana kisassa brittiläisen Orangen ja espanjalaisen Telefonican kanssa muodostamallaan osakkuusyhtiöllä Group G3:llä.
(STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat