Mainos

Saksan työttömyys ylittää maagisen rajan

Saksan tämän vuoden talousnäkymät eivät anna toiveita työttömyyden kasvun pysäyttämiseksi.

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder joutui tänään ensi kertaa myöntämään, että neljän miljoonan työttömän maaginen raja rikkoutuu näinä päivinä. Samalla Schröder pudotti talouden kasvuennusteen tänä vuonna alle prosenttiin.

Schröderin hallitus kutsui vaalivoittonsa jälkeen tärkeimpien työnantajajärjestöjen ja suurimpien ammattiliittojen edustajat saman pöydän ääreen etsimään ratkaisuja yhä pahenevaan työttömyyteen. Tämä "työllisyyden liitto " tapasihallituksen suojeluksessa jo kahdeksannen kerran, mutta konkreettisia tuloksia on niukalti.

Kokouksen alkajaisiksi Schröder joutui myöntämään että kansantalouden tavoitteet eivät ole toteutuneet: miltei kolmen prosentin kasvuennusteet viime vuodelta romahtivat 0,6 prosenttiin, työttömien määrä on tilapäisen laskun jälkeen uudelleen nousussa ja hipoo taas keskimäärin neljän miljoonan rajaa.

Eikä valoa ole näkyvissä. Schröder arveli tänään, että talouskasvu tänä vuonna jää 0,75 prosenttiin, todellisuus on todennäköisesti paljon synkempi.

Euroopan tärkein talouskone yskii, ja Schröder selitti sitä tänään Saksan vientipainoisen talouden USA-riippuvuudella. Mutta paljon on myös kiinni Saksasta itsestään.

Tärkeää vaalivuotta varjostavat työehtosopimusneuvottelut, joiden alla mm. metallityöväen liitto on väläytellyt yli kuuden prosentin palkkavaatimuksia osittain kiihtyneen inflaation kattamiseksi.

Tällainen uhittelu näyttää jopa monien liiton jäsenten mielestä olevan aivan liikaa, ja työnantajapuoli on jo tyrmännyt kaavailut alkuunsa. Schröder itse kehotti tänään osapuolia malttiin.

Hallitus odottaa nyt malttia ja sovinnonhalua työmarkkinaosapuolilta, ja ainakin toistaiseksi tapaamiset hallituksen johdolla jatkuvat, vaikka koko keskustelumuodon kariutumistakin ehdittiin jo odottaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.