Mainos

Saksan tiedustelupalvelu: Irakilla pian ydinase

Irak saattaa kyetä rakentamaan ydinaseen kolmen vuoden kuluessa, arvioi Saksan tiedustelupalvelu BND.

Irak


Eurooppaan asti ulottuvia keskipitkän matkan ohjuksia Irakilla voisi olla vuonna 2005, sanoo Saksan tiedustelupalvelu BND. Saksalaisissa lehdissä tänään julkaistun tiedusteluraportin mukaan Irak on viime aikoina lisännyt ponnistelujaan ydinaseen kehittämiseksi ja pyrkinyt tuomaan ulkomailta aseiden valmistuksessa tarvittavia materiaaleja.

Irak on ostanut asemateriaaleja Intiasta, Malesiasta, Saudi-Arabiasta ja Jordaniasta. Ulkomaisen tuonnin turvin se on myös kiihdyttänyt Persianlahden sodassa tuhotun aseteollisuuden jälleenrakentamista. Saksalaisten keräämien tietojen mukaan Irak on jatkanut myös kemiallisten aseiden kehittelyä entistä aktiivisemmin sen jälkeen, kun YK:n asetarkastajat poistuivat maasta 1998.

Kemikaalien valmistukseen käytettävien tehtaiden määrä on viime vuosina noussut 20:stä 80:een, ja BND uskoo että neljännes näistä on suuntautunut asetuotantoon. Myös biologisten aseiden kehittely on saksalaisten tietojen mukaan varsin pitkällä tai kenties tuotanto on jo aloitettu.

Tavanomaisia aseita Irakilla on tällä hetkellä vain 10-20 prosenttia siitä määrästä, joka sillä oli käytössään vuoden 1991 sodan aikana.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.