Mainos

Saksan talousministeri: Fed aiheuttaa ongelmia koko maailmalle

Saksan talousministeri Wolfgang Schauble on arvostellut rankasti Yhdysvaltain keskuspankin Fedin päätöstä alkaa jälleen pumpata rahaa markkinoille. Schaublen mukaan uusi rahanpainamiseen perustuva elvytyskierros loukkaa kansainvälisiä sopimuksia ja tulee aiheuttamaan lisää ongelmia.

- En usko, että amerikkalaiset ratkaisevat ongelmiaan tällä tavalla. Sen sijaan uskon, että tämä tulee aiheuttamaan lisää ongelmia koko maailmalle, hän sanoi myöhään eilen illalla ARD-television haastattelussa.

Federal Reserve ilmoitti keskiviikkona painavansa 75 miljardia dollaria uutta rahaa joka kuukausi ostaakseen liittovaltion lainoja. Tätä aiotaan jatkaa kesään asti ja yhteensä on suunnitelmissa käyttää 600 miljardia dollaria.

- He ovat jo pumpanneet talouteen loputtomasti rahaa poikkeuksellisen korkealla budjettivajeella, ja rahapolitiikalla, jolla on jo ennestään pumpattu paljon rahaa. Tulokset ovat toivottomia, hän sanoi toisessa haastattelussa ZDF-kanavalle.

Rahan painamisella Fed yrittää saada enemmän rahaa kansalaisten taskuihin tekemällä lainanotosta helpompaa. Samalla tämä kuitenkin lisää inflaatiota ja heikentää dollaria. Myös finanssikriisin syyksi on katsottu Fedin holtiton rahapolitiikka, jonka seurauksena amerikkalaiset ovat velkaantuneet ylivarojensa.

Asia nousee pöydälle G20-kokouksessa

Schaublen mukaan asiasta tullaan keskustelemaan sekä kahdenvälisissä keskusteluissa että ensi viikon G20-kokouksessa Etelä-Koreassa.

- Toivon amerikkalaisille onnistumista heidän suurten ongelmiensa tehokkaassa ja nopeassa ratkaisemisessa, mutta jos he ottaisivat mallia Saksan onnistumisesta, he näkisivät, ettei budjettivajeen lisääminen ole ratkaisu, Schauble viittasi Saksan tiukkaan budjettikuriin.

Schaublen mukaan tähän kaikki teollisuusmaat olivat myös sitoutuneita Toronton G20-kokouksessa aiemmin tänä vuonna.

Myös liittokansleri Angela Merkel on vaatinut EU:ta tiukentamaan sanktioita suuren budjettivajeen jäsenmaille sen jälkeen, kun EU-alue oli lähellä romahdusta Kreikan talouden vuoksi.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.