Mainos

Saksan talousinstituutit laskivat kasvuennusteitaan

Saksan kuusi johtavaa talousinstituuttia leikkasi tänään kasvuennusteitaan tälle ja ensi vuodelle. Instituutit arvioivat Saksan bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna vain 0,4 prosenttia, kun aiempi arvio tämän vuoden kasvuksi oli 0,9 prosenttia.

Ensi vuoden kasvuksi tutkimuslaitokset arvioivat 1,4 prosenttia, kun aiempi ennuste lupasi 2,4 prosentin kasvua. Yksi instituuteista, berliiniläinen DIW, arvioi ensi vuoden kasvuksi vain 0,9 prosenttia.

Saksan valtion virallinen kasvuarvio täksi vuodeksi on 0,75 prosenttia ja ensi vuodeksi 1,5 prosenttia. Elokuisten tulvatuhojen korjaaminen kasvattaa instituuttien mukaan Euroopan suurimman talouden kasvua talvikuukausina.

Korkojen lasku ei ratkaisu


Tutkimuslaitosten mukaan Euroopan keskuspankin EKP:n korkojen lasku ei ole ratkaisu Saksan talousongelmiin. Päinvastoin kuin monet saksalaispoliitikot ovat viime aikoina esittäneet, korkojen laskulle ei instituuttien mukaan ole perusteita. Laitokset arvioivat, että EKP:n ohjauskorko pysyy nykyisellä 3,25 prosentin tasolla ensi vuoden loppupuolelle saakka, jolloin sitä nostetaan 0,25 prosenttiyksikköä.

Instituuttien mukaan Saksan uuden hallituksen verotusta tiukentava ja budjettia karsiva talouspolitiikka ei parhaalla mahdollisella tavalla tue talouskasvua. Instituutit arvioivatkin, että työttömyys kasvaa ensi vuonna 4,12 miljoonaan tämän vuoden 4,05 miljoonasta.

Saksan budjettivajeeksi instituutit arvioivat tänä vuonna 3,2 prosenttia, mikä ylittää EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen 3 prosentin rajan. Ensi vuonna budjettipolitiikan arvioidaan olevan tiukempaa, ja vajeen arvioidaan laskevan 1,9 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.