Mainos

Saksan sotarikokset eivät unohdu

Saksalaisten sotarikokset puhuttavat edelleen Berliinissä. Nyt on käynyt ilmi, että juutalaisuhrien muistomerkkiä rakentamaan on kelpuutettu yritys, joka kehitti keskitysleireissä käytetyn myrkkykaasun.

Natsiaika, taustalla hakaristi

Keskelle Berliiniä nousee natsien murhaamien juutalaisten muistomerkki. 2700 kivipilaria, jotka muodostavat suunnattoman labyrintin vain kivenheiton päähän paikasta, jossa Hitler teki itsemurhan.Rahojen löytyminen rakentamiseen on ollut vaikeaa, ja hanke on jatkuvasti siirtynyt hamaan tulevaisuuteen. Skandaalit ovat seuranneet toisiaan, tuorein ylittää kaikki aikaisemmat. Kivipaadet täytyy peittää suoja-aineella, ja nyt on käynyt ilmi, että siihen palkattu yritys myi sotavuosina natsien keskitysleireille Syklon-B-myrkkykaasua, jolla puolestaan murhattiiin miljoonia juutalaisia kaasukammioissa.

- Omaiset ajattelisivat: tämän muistomerkin teki sama yritys, joka kaasutti kuoliaaksi isovanhempani. Se ei ole mahdollista!, kertoo Jürgen Brettschneider.

- Syylliset ovat aivan muita ihmisiä. Ei sitä pidä paisutella, sanoo Heinz Möer.

Degussa on aikanaan maksanut vahingonkorvauksia juutalaisille, mutta silti Muistomerkin takana oleva rakennuskunta ilmoitti tänään sanoneensa irti Degussan sopimuksen, päätös, jota Saksan juutalaiset tervehtivät ilolla.

- Säätiö terroria vastaan. He ovat vakuuttaneet että näin ei enää tapahdu. Asia on sillä unohdettu. He ovat vakuuttaneet että näin ei enää tapahdu. Asia on sillä unohdettu, sanoo rabbi Andreas Nachama.
Muistomerkki valmistuu vuoden 2005 aikana.

(MTV3)

(Yhdeksän uutiset 27.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.