Mainos

Saksan sisäministerit haluavat kieltää äärioikeistolaisen puolueen

Saksan osavaltioiden sisäministerit ehdottivat eilen maassa toimivan äärioikeistolaisen puolueen NPD:n kieltämistä lailla. Sisäministerit päätyivät kiisteltyyn ratkaisuun, koska puolueen katsotaan olevan väkivaltainen, juutalaisvihamielinen ja rasistinen.

NPD on suurin Saksan kolmesta äärioikeistolaisesta puolueesta, ja silläkin on vain 6000 jäsentä. Puolueen ohjelma sinänsä ei ole Saksan perustuslain vastainen, mutta sen toimintaan hakeutuneet uusnatsit ovat väkivaltaisia, ja heidän tilillään on useita hyökkäyksiä maassa asuvia värillisiä vastaan.

Uusnatsien toiminta on vilkastunut syksyn mittaan, ja Saksan hallitus pelkää maan maineen menevän, ellei jotain näkyvää saada aikaan. Siksi osavaltioiden sisäministerit päätyivät tänään pitkällisen kiistelyn jälkeen esittää puolueen kieltämistä lailla.

Nordrhein-Westfalen sisäministeri Fritz Behrens sanoo, että viime kuukausina muukalaisvihamieliset rikokset ovat lisääntyneet ja siksi valtio ei saisi jättää käyttämättä mitään keinoa taistella äärioikeistoa vastaan.

Arvostelijat huomauttavat, että NPD:n kieltäminen tuo puolueelle vain lisää julkisuutta. Samalla pelätään, että toimintaa on yhä vaikeampi valvoa, jos se siirtyy maan alle.

Mahdollinen kielto tulee ensin Saksan perustuslakituomioistuimen käsittelyyn, ja jo nyt Saksassa kauhistellaan hallituksen arvovaltatappiota, jos lakimiehet toteavat, että perustelut eivät riitä puolueen lakkauttamiseen.

Uusnatsit ovat marssineet tämän vuoden aikana näkyvästi muun muassa Berliinin keskustassa - samoilla kaduilla kuin Hitlerin kannattajat 30-luvulla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.