Mainos

Saksan rautateiden rahtiliikennettä uhkaa lakko

Saksan rautatieliikenne saattaa pysähtyä ylihuomenna torstaina. Veturinkuljettajien ammattiliitto uhkaa aloittaa silloin lakon, jonka kestosta tai lopullisesta laajuudesta se ei vielä anna tietoja.

Saksan rautateiden rahtiliikenne uhkaa pysähtyä ylihuomenna torstaina. Veturinkuljettajien ammattiliitto uhkaa aloittaa silloin lakon, jonka kestosta tai lopullisesta laajuudesta se ei vielä anna tietoja.

Saksan rautateiden, Deutsche Bahnin, tiedottaja vakuutti tänään, että tavoitteena on "henkilöjunien liikenteen hoitaminen sataprosenttisesti".

Lakon alkaminen vaikuttaa todennäköiseltä, sillä Deutsche Bahn ilmoitti tänään, ettei se aio enää tehdä veturinkuljettajille uusia tarjouksia ennen ammattiliiton asettamaa määräaikaa.

Veturinkuljettajat vaativat 31 prosentin palkankorotusta. Heidän työnantajansa Deutsche Bahnin mielestä heidän pitäisi tyytyä 4,5 prosenttiin.

Kaksi suurta rautatieläisten ammattiliittoa hyväksyi aiemmin 4,5 prosentin palkankorotuksen, mutta suhteellisen pienellä veturinkuljettajien liitolla oli aivan eri vaatimukset.

Taloustieteilijä Claudia Kemfert Saksan taloustutkimusinstituutista pitää 31 prosentin vaatimusta pahana liioitteluna. Hänen mielestään yli 7 prosentin korotus olisi vaaraksi taloudelle.

Taloudelle saattaa olla vaaraksi myös odotettavissa oleva lakko, joka on suurin Saksassa nähty rautatielakko 15 vuoteen. Sen arvioidaan aiheuttavan 500 miljoonan euron menetykset päivittäin.

Taloustieteilijöiden ja liike-elämän edustajien arvioiden mukaan lyhyestä lakosta selvitään vielä hyvin, mutta jos lakko pitkittyy, se alkaa aiheuttaa pahoja ongelmia teräs-, auto- ja kemianteollisuudelle.

Deutsche Bahn on valtionyhtiö, mutta sitä johdetaan kaupallisin perustein. Osa yhtiöstä aiotaan yksityistää ensi vuonna.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.