Mainos

Saksan puolustusministeri: Naton turvattava edelleen Bosnian rauha

Saksan puolustusministerin Volker Rühen mukaan Nato aloittaa ensi kuussa Bosnian rauhanturvaamista koskevat uudet neuvottelut. Hän uskoo myös, että Puola, Tshekin tasavalta ja Unkari liittyvät Naton jäseniksi vuonna 1999.

Rühen mukaan Bosnian rauhanturvaamista koskevissa neuvotteluissa keskustellaan Naton "täysin uusista ja erilaisista" valtuuksista Bosniassa. Naton johtamien Ifor-joukkojen rauhanturvaamistehtävä päättyy Bosniassa joulukuun lopussa, jota ennen uusista toimista on päätettävä. Rühe kertoi Nato-maiden puolustusministerien aloittavan asiaa koskevat neuvottelut tapaamisessaan Norjassa syyskuun 25. ja 26. päivinä.

-Meidän on estettävä sodan ja joukkomurhaamisen alkaminen uudelleen, sanoi Rühe.
Hänen mukaansa rauha tulisi turvata joukoilla, joita olisi nykyisiä vähemmän, mutta joilla olisi enemmän toimintamahdollisuuksia. Ifor-joukkojen miesvahvuus entisen Jugoslavian alueella on nyt 60 000. Rühe vähentäisi määrän kolmannekseen, mutta tällöin joukoilla tulisi olla "vahva ulkopuolinen tuki".

Rühe ennusti haastattelussa myös, että Puola, Tshekin tasavalta ja Unkari liittyvät sotilasliitto Natoon vuonna 1999.
-Uskon, että Puolan, Tshekin ja Unkarin liittymisestä sovitaan vuoden 1997 alkupuoliskolla. Siitä kahden vuoden kuluttua maat voisivat olla Naton jäseniä, sanoi Rühe haastattelussa.

Rühen mukaan Venäjällä ei ole tässä asiassa veto-oikeutta, semminkin kun Venäjä on ilmaissut kiinnostuksensa tehdä Naton kanssa yhteistyötä.
-Molemmat osapuolet ovat hyvin kiinnostuneita tästä mahdollisuudesta, sanoi Rühe.
(STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.