Mainos

Saksan poliisille lisää salakuunteluoikeuksia

Saksan liittopäivät hyväksyi tänään lakiehdotuksen, joka sallii kansalaisten elektronisen valvonnan näiden omissa kodeissa. Poliisi saisi näin laajemmat valtuudet salakuunteluun kuin kertaakaan sitten natsi-Saksan luhistumisen.

Laki vaati taakseen kahden kolmasosan enemmistön parlamentissa, sillä se edellyttää perustuslain muutosta. Lakia tukivat äänestyksessä konservatiivien ja liberaalien hallituskokoomus sekä sosiaalidemokraatit, vastaan äänestivät pääasiassa vihreät ja uuskommunistit. "Mustana sheriffinä" tunnettu sisäministeri Manfred Kanther ylisti lakia ja sanoi sen tehostavan järjestäytyneen rikollisuuden vastaista taistelua. Vihreiden edustajat tuomitsivat puolestaan "perustuslakia loukkaavan" lain ja luonnehtivat sen hyväksymistä "mustaksi perjantaiksi".

Lain arvostelijat huomauttavat, että laki sallii ei vain rikollisten vaan kaikkien kansalaisten valvonnan. Suojassa ovat vastustajien mukaan vain papit saarnastuoleissaan, puolustusasianajajat ja kansanedustajat. Saksan journalistiliitto aikoo vaatia lakiehdotuksen käsittelyä perustuslakituomioistuimessa. Laki loukkaa liiton mukaan lehdistön vapautta, koska toimittajien ja heidän tietolähteittensä on vastedes varauduttava siihen, että heitä salakuunnellaan.

Laki on vielä hyväksyttävä liittopäivien toisessa kamarissa, liittoneuvostossa. Jos ehdotus ei saa siellä riittävän suurta kannatusta, se palautetaan molempien kamarien yhteiseen valiokuntaan muutoskäsittelyä varten.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.