Saksan parlamentin ylähuone hyväksyi maahanmuuttolain

Saksan parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto hyväksyi tänään kiistanalaisen maahanmuuttolain. Liittokansleri Gerhard Schröderin ajama laki mahdollistaa koulutetun työvoiman saapumisen Saksaan samalla, kun ulkomaalaisten virtaa muuten padotaan.

Saksan konservatiivinen oppositio sanoi kuitenkin pitävänsä äänestystä laittomana, koska Brandenburgin osavaltion edustajien kanta ei ollut yksimielinen. Alahuone eli liittopäivät hyväksyi lakiesityksen jo maaliskuun alussa.

Hallituspuolueilla eli sosiaalidemokraateilla ja vihreillä ei kuitenkaan ole enemmistöä liittoneuvostossa, jossa ovat edustettuina maan 16 osavaltiota.

Itäisen Brandenburgin osavaltion sosiaalidemokraattinen pääministeri Manfred Stolpe asettui tänään tukemaan lakiesitystä. Puolueen hallituskumppanina osavaltiossa on kristillisdemokraattinen puolue (CDU), jonka edustaja Jörg Schönbohm puolestaan sanoi olevansa lakia vastaan. Saksan perustuslain mukaan jokaisen osavaltion kannan on oltava yksimielinen. Liittoneuvoston puhemies selvitti ongelman antamalla Stolpen ratkaista Brandenburgin kannan. Oppositiota ratkaisu ei kuitenkaan tyydyttänyt, ja mahdollista onkin, että konservatiivit vievät asian maan perustuslakituomioistuimeen.

Saksalaisten määrä laskussa

Uuden lain mukaan Saksaan voidaan ottaa rajoitettu määrä koulutettua työvoimaa. Kristillisdemokraattien mukaan korkeasta työttömyydestä kärsivässä maassa on jo riittävästi siirtolaisia.

Schröder haluaa maahan tuhansia hyvin koulutettuja työntekijöitä taatakseen työvoiman riittävyyden monilla keskeisillä aloilla, esimerkiksi informaatioteknologian piirissä. Ulkomaalaisten tarvetta on perusteltu myös väestöpoliittisilla syillä: kun saksalaisia nyt on 82 miljoonaa, vuonna 2050 heitä arvioidaan olevan enää 60 miljoonaa.

Konservatiivien liittokansleriehdokas Edmund Stoiber vaati liittoneuvostossa käydyssä keskustelussa hallitsevia sosiaalidemokraatteja muuttamaan siirtolaislakia ja varoitti sen yhteiskunnallisista seurauksista.

Sisäministeri Otto Schily puolestaan kiisti opposition kannan, jonka mukaan laki johtaa siirtolaisten määrän kasvuun Saksassa. Saksassa asuu lähes kahdeksan miljoonaa ulkomaalaista. Tänään hyväksytty laki on maan ensimmäinen siirtolaislaki.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat