Mainos

Saksan pankkivalvoja haluaa kovempia otteita rahanpesun estämiseen

Saksan pankkivalvontaviraston johtaja Jochen Sanio vaatii viranomaisille järeämpiä otteita rikollisten rahavirtojen patoamiseen. Hän mielestään pikaisesti olisi saatava koolle kansainvälinen asiantuntijakokous, joka veisi asiaa eteenpäin.

-Niin jalkapallossa kuin terrorismissa hyökkääjä on etulyöntiasemassa, koska hän määrittelee ajan ja paikan, Sanio sanoi tänään Frankfurtissa uutistoimisto Reutersille.

Sanio aloittaa kesällä kansainvälistä rahanpesua valvovan järjestön FATF:n seuraavana puheenjohtajana.

FAFT perustettiin aikanaan taistelemaan erityisesti huumekaupan rahoitusta vastaan. Järjestöön kuuluu 29 maata. FAFT julkistaa listaa maista, jotka eivät suostu yhteistyöhön rahanpesun estämisessä. Järjestöllä ei ole poliisin valtuuksia. Sanion mielestä voimavarat olisi nyt suunnattava terroristijärjestöjen rahavirtoihin.

-Jotkut maat vastaavat, kun näytämme niille keppiä. Jotkut eivät tee mitään, vaikka näytämme niille pesäpallomailaa, Sanio sanoi.

Sanion mielestään viranomaisten olisikin ehdottomasti saatava uusia välineitä, jotta ne voivat seurata terroristen rahavirtoja ja padota rahan kulun. Rahanpesussa käytetään hyväksi mm. rahastoja. Näin rikollisesti hankittu raha kulkee pankkien ja rahoituslaitosten kautta eteenpäin.

Sanio on tyytyväinen presidentti George W. Bushin vaatimukseen katkaista terroristien rahavirrat. Sanio uskoo, että Bushin hallinnon vahva sitoutuminen terroristien rahavirtojen katkaisemiseksi vie asiaa eteenpäin. Yhdysvaltojen vaatimuksesta monet maat ovatkin jo ryhtyneet toimiin terroristien rahavarojen löytämiseksi ja jäädyttämiseksi. Selvityksiä tehdään Myös Suomen Rahoitustarkastuksessa.

FAFT:n mustalla listalla on nyt eristäytyneitä saaria kuten Nauru, mutta myös sellaisia maita kuin Egypti, Libanon, Unkari ja Venäjä. Listalla on myös Israel.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.