Mainos

Saksan liberaalit torjuvat demarien kosiskelun

Saksan liberaalien (FDP) johtaja Wolfgang Gerhardt torjui tänään hallitusyhteistyön sosiaalidemokraattien kanssa. Gerhardt sanoi puoluekokouksessa Berliinissä, että liberaalit pitävät kiinni yhteistyöstä kristillisdemokraattien kanssa.

Eräät liberaalien johtohenkilöt ovat vaatineet puoluetta pitämään vaihtoehdot avoimina ennen syyskuussa pidettäviä parlamenttivaaleja. Kyselyjen mukaan liittokansleri Helmut Kohlin johtamat kristillisdemokraatit (CDU) kärsivät vaalitappion syksyllä. Sosiaalidemokraateilla sitä vastoin on tällä haavaa suotuisa tuuli vaalipurjeissaan. Liberaalit tekevät päätöksen hallitusyhteistyöstä virallisesti vasta syksyn liittopäivävaalien jälkeen. Gerhardt teki kuitenkin tänään selväksi, että yhteistyötä CDU:n ja sen baijerilaisen sisarpuolueen CSU:n kanssa olisi hänen mielestään jatkettava.
-Meidän ei pidä antaa SPD:n hyvien tulosten mielipidekyselyissä antaa sokaista itseämme, Gerhardt varoitti.

Gerhardt arvosteli Berliinin ylimääräisessä puoluekokouksessa erityisesti SPD:n talouspolitiikkaa. Kyse ei ole Gerhardtin mukaan pelkästään poikkeamista FDP:n ja SPD:n poliittisissa näkemyksissä. Hänen mielestään koko SPD:n suunta on väärä. Tosin Gerhardt sanoi myös, että ei myöskään CDU:n politiikassa kaikki ole kohdallaan markkinataloutta uudistettaessa.

Liberaalit vaativat kaikkien verotaakan keventämistä kolmanneksella. Ylin veroluokka pitäisi liberaalien mielestä laskea 53 prosentista 35 prosenttiin 60 000 D-markan eli noin 180 000 Suomen markan vuosituloista alkaen. Alle 13 000 D-markan vuosituloista eivät liberaalit haluaisi periä veroja lainkaan. Vain verouudistuksen avulla on mahdollista luoda lisää työpaikkoja, sanoi Gerhardt. FDP on vuosien myötä muuttunut tarkkailijoiden mukaan vapaamielisyyden linnakkeesta yhä enemmän verotuksen kevennystä vaativaksi puolueeksi. Tästä huolimatta liberaalien alamäki mielipidekyselyissä on jatkunut. Puolue keikkuu noin viiden prosentin tuntumassa eli juuri äänikynnyksen tuntumassa.

Kohl myöntää vaikeudet

Liittokansleri Helmut Kohl myönsi tänään, että kristillisdemokraateilla on edessään vaikea tie syyskuun vaalien lähestyessä.
-Ja olemme tehneet siitä itse syyttä suotta vielä paljon vaikeamman viime viikkoina, Kohl sanoi puolueen sisäisiin kiistoihin viitaten. Tuoreissa mielipidekyselyissä SPD:lle on luvattu prosenttiyksikköä enemmän ääniä kuin CDU:lle. Erityisen nöyryyttävä tappio kristillisdemokraatteja uhkaa Saksi-Anhaltin osavaltion vaaleissa ensi sunnuntaina. Tässä entisen Itä-Saksan osavaltiossa kristillisdemokraatit saavat ehkä peräti 20 prosenttiyksikköä vähemmän ääniä kuin sosiaalidemokraatit.

CDU:n leirissä on esitetty vaatimuksia Kohlin korvaamisesta toisella liittokansleriehdokkaalla syyskuun parlamenttivaaleissa. Mutta mm. puolustusministeri Volker Rühe - joka on mainittu yhtenä vaihtoehtona - varoittaa, että tilanne pahenee entisestään mikäli puolue ryhtyy keskustelemaan Kohlin vaihtamisesta toiseen henkilöön. Monasti on myös muistutettu, että Kohl, joka on ollut liittokansleri vuodesta 1982, on ennenkin pystynyt kääntämään häämöttävän tappion vaalivoitoksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.