Saksan julkisen alan lakko peruuntuu

Saksaa uhannut julkisen alan lakko jäänee toteutumatta.

Työmarkkinaosapuolet pääsivät sopimukseen palkankorotuksista pitkäksi venyneen viimeisen neuvotteluyrityksen päätteeksi viime yönä. Syntynyt sopu on vielä hyväksyttävä kolmea miljoonaa palkansaajaan edustavan ammattiliitto Verdin palkkatoimikunnassa.

Sopimuksen läpimenoa pidetään kuitenkin lähes varmana. Sopimus tuo työntekijöille 2,4 prosentin palkankorotuksen tämän vuoden alusta alkaen. Ensi vuoden tammi- ja toukokuussa on lisäksi luvassa kaksi yhden prosentin suuruista korotusta.

Lisäksi tänä vuonna palkansaajille maksetaan 185 euron suuruinen kertaluontoinen palkanlisä. Myös neuvotteluissa pitkään hiertäneestä Saksan itä- ja länsiosien ansiotasojen yhtenäistämisestä päästiin lopulta sopimukseen. Alempien ansioluokkien osalta palkkataso yhtenäistetään vuoteen 2007 ja ylempien vuoteen 2009 mennessä.

Syntynyt sopimus on kestoltaan poikkeuksellisen pitkä eli 27 kuukautta. Kunta-, osavaltio- ja liittovaltiotason työnantajien mukaan sopimus merkitsee julkiselle taloudelle 1,89 miljardin euron lisäkustannuksia. Tämä on kuitenkin vähemmän kuin aiemmin hylätyssä sopimusehdotuksessa.

(MTV3-STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat