Saksan ja Ranskan budjettivajeet syyniin

EU:n valtiovarainministerit keskustelevat tänään Ranskan ja Saksan budjettivajeesta. Asialistalla on myös EU:n valtarakenteiden uudistaminen.

EU:n valtionvarainministerit keskustelevat tänään Saksan ja Ranskan budjettivajeesta Brysselissä. EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan budjettivaje ei saa ylittää kolmea prosenttia.

Saksan budjettivaje nousi viime vuonna reilusti yli kolmen prosentin. Mikäli Saksa ei saa vähennettyä alijäämäänsä, uhkaa sitä ennen pitkää miljardien eurojen suuruinen sakko. Sama kohtalo voi olla pian Ranskalla, jonka budjettivaje on lähellä kolmen prosentin rajaa.

Suomea ei budjettivaje uhkaa, sillä valtiontalous oli viime vuonna lähes neljä prosenttia ylijäämäinen.

Asialistalla myös valtarakenteiden uudistaminen

Ranska ja Saksa esittävät tänään myös yhteisen ehdotuksensa EU:n valtarakenteiden kehittämisestä. Maiden ulkoministerien on määrä esittää EU:n tulevaisuutta pohtivassa konventtissa kaavailunsa mm. siitä, miten maiden ehdottama EU:n presidentti käytännössä toimisi.

Ranskan ja Saksan tämänpäiväistä yhteistä ehdotusta on odotettu jo toista kuukautta, sillä alunperin kahden suuren piti esittää se jo joulukuussa. Maat pääsivät sopuun jopa puolustuspolitiikasta sekä sisä- ja oikeusasioista viime kuussa, mutta EU:n valtarakenteiden kehittämisessä maiden näkemykset ovat aina olleet kaukana toisistaan ja ovat sitä edelleenkin.

Viime viikolla Ranska viimein jyräsi läpi vastoin Saksan tahtoa idean EU:n presidentistä tietäen, että Saksa haluaa itälaajentumisen hinnalla millä hyvänsä. Ulkoministeri Joschka Fischer ei edes peitellyt pettymystään sopimuksen sisällöstä. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisista käytännön järjestelyistä vastentahtoinen Saksa on Ranskan kanssa sopinut EU:n presidentinviran valtaoikeuksista ja vastuista.

Ranskan ulkoministerion edustaja sanoi eilen MTV:n uutisille, että Ranska ei ole vaatimassa yhtä vahvaa presidentti-instituutiota, kuin mitä sillä itsellään on. Eilen lähes kaikki EU:n pienet maat teilasivat presidentin viran mutta tämän päivän istunnossa äänessä ovat ennen kaikkea isot maat, jotka kannattavat viran perustamista.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 21.01.2003)

Lue myös:

    Uusimmat