Mainos

Saksan hallituspuolueille takaisku Hessenin vaaleissa

Porvarilliset oppositiopuolueet voittivat yllättäen Hessenin eiliset osavaltiovaalit. SPD ja vihreät menettävät todennäköisesti hallitusvastuun Hessenissä. Tämä tietää myös voimasuhteiden muutosta Saksan liittoneuvostossa, joka hyväksyy kaikki tärkeimmät liittopäivien lait.

Alustavien virallisten tulosten mukaan voittajaksi vaaleissa selvisi kristillisdemokraattinen puolue. CDU lisäsi ääniosuutensa 43,4 prosenttiin. Edellisissä Hessenin osavaltiovaaleissa CDU sai 39,2 prosentti äänistä. Myös liittokansleri Gerhard Schröderin johtama sosiaalidemokraattinen puolue lisäsi prosenttiosuuttaan. SPD sai nyt 39,4 prosenttia äänistä, kun sen tulos edellisvaaleissa oli 38. Sen sijaan SPD:n vihreät hallituskumppanit putosivat 7,2 prosenttiin edellisvaalien 11,2 prosentista.

Vaaleja pidettiin etukäteen hallituspuolueiden, sosiaalidemokraattien ja vihreiden, suosion puntarina. Hessenin osavaltion parlamenttivaalit olivat ensimmäiset vaalit sitten Saksan syyskuisten liittopäivävaalien. Syyskuun vaalien jälkeen muodostettiin SPD:n ja vihreiden yhteishallitus Gerhard Schröderin johdolla.

Hallituksen vaihdos Hessenissä näyttää nyt todennäköiseltä. CDU:n hallituskumppaniksi kaavailtu liberaalipuolue FDP sai alustavien tulosten mukaan 5,1 prosenttia äänistä, joten se selviää juuri ja juuri viiden prosentin äänikynnyksen yli ja voi osallistua yhteiseen hallitukseen CDU:n kanssa.

Hessenin osavaltiovaalien tulos tietää liittokansleri Gerhard Schröderille vaikeuksia myös valtakunnanpolitiikaassa. Saksaa hallitsevat sosiaalidemokraatit ja vihreät menettävät näillä näkymin enemmistön liittoneuvostossa, jonne osavaltiot lähettävät edustajat. Saksan paralemntin ylähuone eli liittoneuvosto vahvistaa kaikki liittopävien tärkeimmät lait.

CDU keskittyi vaalikampanjassaan Hessenissä vastustamaan Schröderin hallituksen päätöstä sallia Saksassa syntyneille ulkomaalaisille Saksan kansalaisuus samalla kun he saavat pitää entisen kansalaisuutensa. CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU ovat aloittaneet koko Saksassa allekirjoitusten keräyksen tällaista kaksoiskansalaisuuden sallimista vastaan.
(STT-DPA-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.