Mainos

Saksan hallitus pitää kiinni budjettikurista

Saksan punavihreä hallitus on hyväksynyt kiistellyn säästöpaketin julkisten menojen ja ulkomaanvelan pienentämiseksi. Paketin läpimeno parlamentissa ei ole kuitenkaan vielä varmaa, sillä opposition lisäksi myös monet hallituspuolueiden kansanedustajat vastustavat säästöjä.

Saksan hallitus aikoo pitää kiinni kaavailemistaan budjettileikkauksista ja valmistautuu niiden takia kuumaan poliittiseen syksyyn. Gerhard Schröderin hallitus piti ensimmäisen istuntonsa tänään Berliinissä, ja valtiovarainministeri Hans Eichel ilmoitti sen jälkeen, että kiistelty säästöpaketti viedään läpi sellaisenaan.

Saksan markkoja


Valtiovarainministeri Hans Eichel on noussut muutamassa kuukaudessa Schröderin hallituksen keskeiseksi ministeriksi, ja merkillepantavaa on myös, miten erilaista - käytännössä päinvastaista politiikkaa - hän ajaa kuin edeltäjänsä, keväällä eronnut Oscar Lafontaine.

Eichelin säästöpaketin kokonaissumma on yli 90 miljardia Suomen markkaa. Puitteista sovittiin hallituksen sisällä jo alkukesästä, mutta sen jälkeen alkoi kesäteatteri - kuten Saksan politiikassa yksittäisten poliitikkojen sooloilua kutsutaan. Nyt hallituksen rivit ovat kuitenkin uudelleen koossa, eikä alkuperäistä esitystä aiota muuttaa. Suurimmat soraäänet nousivatodotetusti eläkepaketista - tarkoitus on seuraavan kahden vuoden aikana nostaa eläkkeitä vain sen verran kuin hinnat nousevat.

Samoin hintaindeksin ylittävät palkankorotukset julkisella alalla on tarkoitus jäädyttää lailla - esitys, joka on nostanut ay-liikkeen takajaloilleen. Liittovaltio aikoo myös leikata asumistukea ja työttömyyskorvauksia, ja lisäksi mm verojen kiertämiseksi otetut suositut henkivakuutukset pannaan verolle.

Nämä muutokset ovat epäsuosittuja, sen puna-vihreä hallitus tietää, mutta vakuuttaa, että säästämiselle ei nykytilanteessa ole vaihtoehtoja.
(MTV3-STT)
Kari Lumikero kertoo lisää. (2:07)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.