Saksan ensimmäisessä televisioväittelyssä paljon kiistanaiheita

Saksan liittokansleri Gerhard Schröder ja hänen pahin kilpakumppaninsa, konservatiivien Edmund Stoiber ottivat sunnuntai-iltana mittaa toisistaan suorassa televisiolähetyksessä. Väittely alkoi ystävällisissä merkeissä, mutta pian Schröderin ja Stoiberin sukset olivat jo pahasti ristissä. Miehet syyttivät toisiaan perättömyyksien kertomisesta ja keskeyttivät kilvan toistensa lausuntoja.

Hetki oli historiallinen, sillä kyseessä oli Saksan kautta aikojen ensimmäinen televisioitu vaaliväittely. Väittelyn kesto oli 75 minuuttia ja sille oli asetettu tiukat säännöt. Schröderille ja Stoiberille oli annettu 90 sekuntia aikaa vastata kuhunkin toimittajien esittämään kysymykseen. Jos vastaus ei tyydyttänyt, saivat toimittajat uusia kysymyksen. Kullekin aihepiirille aikaa oli varattu seitsemän minuuttia.

Väittelyä kutsuttiin Saksassa "kaksintaisteluksi", mutta vastapuolet eivät kuitenkaan saaneet esittää toisilleen kysymyksiä. Väittelyn alku ei lupaillut kuumaa kaksinkamppailua, sillä miehet kiirehtivät heti kiittämään toisiaan tulvakatastrofin hyvästä hoitamisesta. Ystävällinen henki kuitenkin katosi keskustelun siirryttyä muihin kysymyksiin. Miehet syyttelivät toisiaan mm. talouspoliittisista virheistä.

Työllisyyskysymys kiistakapulana


Schröder puolusti uudelleenvalintaansa sanomalla äänestäjien luottavan hänen enemmän kuin Stoiberiin.

-Olemme hankkineet luottamusta viimeisten neljän vuoden aikana uudistuksillamme, hän sanoi.

Stoiber puolestaan vastasi luottamuskysymykseen sanomalla, että hänen periaatteenaan on aina ollut tehdä mitä on luvannut. Vastaus oli ilmeisesti viittaus Stoiberin pitkään esittämään kritiikkiin Schröderin hallituksen työllisyyspolitiikkaa kohtaan.

Stoiber syyttikin Schröderiä myös tv-väittelyssä siitä, ettei tämä ole kyennyt pitämään lupauksiaan työttömyyden alentamisesta. Schröder puolestaan vastasi tähän, ettei Stoiberkaan ole Baijerissa onnistunut vähentämään työttömyyttä, vaikka on niin luvannut.

Verouudistuksissa eri linjoilla

Miehet ajautuivat napit vastakkain myös verokysymyksissä. Stoiber sanoi Schröderin hallituksen verouudistusten epäonnistuneen, mutta Schröder puolustautui toteamalla reaalitulojen nousseen viimeisten neljän vuoden aikana seitsemällä prosentilla. Lisäksi Schröderin mielestä konservatiivien verosuunnitelmista hyötyisivät vain suurituloiset.

Jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen miehet pääsivät, kun puheeksi tuli mahdollinen hyökkäys Irakiin. Molemmat sanoivat olevansa hyökkäystä vastaan. Stoiberin mielestä Saksan tulisi kuitenkin seurata EU:n linjauksia, eikä lähteä sooloilemaan.

Loppupuheenvuorossaan Schröder korosti rauhanomaista ulkopolitiikkaa, kattavaa työmarkkinareformia ja tulvien tuomaa uutta solidaarisuutta saksalaisten kesken. Stoiber nosti ulkopolitiikan lisäksi esiin myös perhepolitiikan.

Mediataidoissa selvä ero


Etenkin Schröder on uskonut pystyvänsä väittelyn turvin lisäämään sosiaalidemokraattien kannatusta. Schröderin mediataidot arvioidaan selvästi kilpailijaansa Stoiberia paremmiksi. Väittelyssä Stoiberilla olikin Schröderiä enemmän vaikeuksia aikarajojen kanssa. Hän vaikutti myös mediajulkisuuteen tottunutta Schröderiä hermostuneemmalta.

Stoiberia on luonnehdittu sujuvapuheista Schröderiä selvästi tulisemmaksi väittelijäksi, joka saattaa hukkua faktojen vyöryyn. Hänen edukseen kuitenkin on katsottu, että hän on Schröderiä selvästi pidempi.

Schröderin henkilökohtainen kannatus on tällä hetkellä selvästi Stoiberia suurempi. Asiantuntijoiden mielestä sunnuntain väittely ei kuitenkaan tulle ratkaisemaan vaalien lopputulosta. Seuraavan kerran miehet kohtaavat tv-studiossa 8. syyskuuta.

Stoiber ei huolissaan mielipidemittauksista


Aiemmin eilen Stoiber sanoi, ettei hän ole huolissaan tuoreista mielipidemittauksista, joiden mukaan sosiaalidemokraatit ovat lähes kuroneet kiinni konservatiivien etumatkan. Eräiden mittausten mukaan eroa olisi enää yksi prosenttiyksikkö. Liittokansleri Gerhard Schröderin ja hänen sosiaalidemokraattisen puolueensa kannatus on noussut maata vaivanneiden tulvien myötä. Schröderin nopea reagointi tulviin mm. veropolitiikan keinoin on herättänyt luottamusta äänestäjäkunnassa.

Stoiber kuitenkin sanoi, ettei hän ole huolestunut vaalivoiton hukkumisesta tulvavesiin. Hänen mukaansa vaalikamppailun pääasiana on edelleen Schröderin epäonnistuminen työttömyyden vähentämisessä.

-Kaikki tietävät, että hän on epäonnistunut taistelussa toista kansallista tuhoa - työttömyyttä - vastaan. Schröder on itsekin sanonut, ettei hän ansaitse tulla valituksi uudelleen, jos hänen ei onnistu vähentää työttömyyttä huomattavasti, Stoiber sanoi.

Schröder lupasi vaalikampanjassaan 1998 vähentävänsä maan työttömien määrän reilusti alle 4 miljoonan. Vuonna 2000 työttömiä olikin enää 3,6 miljoonaa, mutta määrä on sen jälkeen ponnahtanut taas yli neljän miljoonan. Schröder on syyttänyt tapahtuneesta syyskuun terrori-iskujen jälkeistä taantumaa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat