Saksan demarit hyväksyivät puna-vihreän hallituksen

Saksan sosiaalidemokraattien (SPD) ja vihreiden muodostama yhteishallitus sai viimeisen sinetin tänään, kun sosiaalidemokraattien puoluekokous hyväksyi hallitusyhteistyön vihreiden kanssa.

Vain yksi edustaja yli 500 kokousedustajasta äänesti yhteistyötä vastaan ja kolme pidättyi äänestyksestä. Tuleva liittokansleri Gerhard Schröder ja puoluejohtaja Oskar Lafontaine vakuuttivat edustajille, että he tekevät yhdessä hallituksen työstä menestyksellistä ja johtavat Saksan uuteen nousuun.

Vakuuttelujen taustalla olivat saksalaislehdistön epäilyt Schröderin ja Lafontainen välisestä valtataistelusta ja sen mukanaan tuomasta kyvyttömyydestä toimia tehokkaasti maan parasta ajatellen.
-Uusi hallitus edustaa uudistuksia ja oikeudenmukaisuutta, Schröder sanoi.
-Me johdamme Saksan uuteen nousuun, ensin Bonnista käsin ja myöhemmin Berliinistä, hän sanoi viitaten hallituksen muuttoon vanhaan pääkaupunkiin ensi vuoden puolella.

Sosiaalidemokraattinen leima

Schröder painotti myös, että vihreiden kanssa neuvotellussa hallitusohjelmassa on selkeä sosiaalidemokraattinen leima. Työttömyyden vastainen taistelu ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustaminen ovat Schröderin mukaan hallitustyön tärkeimpiä painopisteitä.

Ulkopolitiikan alalla uusi yhteishallitus on luvannut jatkaa entisen, Helmut Kohlin johtaman kristillisdemokraattisen hallituksen viitoittamalla tiellä.

Vihreät hyväksyivät hallitusyhteistyön jo eilen pitämässään kokouksessa. Vihreät saavat uuteen hallitukseen kolme ministeriä. Uudella hallituksella on 21 paikan enemmistö Saksan liittopäivillä. Liittopäivien on määrä hyväksyä Schröderin nimitys liittokansleriksi tiistaina.

Tänään julkaistun mielipidekyselyn mukaan saksalaisten enemmistö uskoo, että sosiaalidemokraattien selkeä vaalivoitto syyskuun vaaleissa oli ennen muuta Schröderin ansiota.
(STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat