Mainos

Saksan demarijohtaja vaihtui

Saksan sosiaalidemokraattien uudeksi johtajaksi Gerhard Schröderin tilalle on valittu puolueen liittopäiväryhmän johtaja Franz Müntefering.

Saksan sosiaalidemokraattinen puolue (SPD) on valinnut ylimääräisessä puoluekokouksessa Franz Münteferingin puolueen uudeksi johtajaksi liittokansleri Gerhard Schröderin tilalle.

Schröder ilmoitti yllättäen helmikuun alussa luopuvansa puheenjohtajan tehtävästä sen jälkeen, kun hän ei ollut onnistunut saamaan puoluetta tukemaan taloudellista uudistusohjelmaansa. Schröder jatkaa kuitenkin Saksan liittokanslerina.

Berliinissä pidetyssä puoluekokouksessa Schröder ilmoitti jatkavansa aiempaa uudistuspolitiikkaansa, vaikka puolue on viime aikoina menettänyt huimasti kannatustaan. Mielipidemittausten mukaan demareita kannattaa vain 25 prosenttia saksalaisista, kun oppositiossa olevien kristillisdemokraattien kannatus kieppuu 50 prosentin tienoilla.

Müntefering, joka on SPD:n liittopäiväryhmän puheenjohtaja, sai äänestyksessä yli 95 prosenttia äänistä. Saksalainen uutistoimisto DPA huomauttaa, että Schröder sai vain runsaat 80 prosenttia äänistä, kun hänet valittiin uudelleen puoluejohtajaksi neljä kuukautta sitten.

Müntefering sanoi Berliinissä, ettei hyvinvointivaltiota voida säilyttää entisellään. Missään ei hänen mukaansa ole alaisia rahakätköjä, joilla kaikki laskut voitaisiin maksaa. Müntefering kehotti myös SPD:tä itsekriittisyyteen ja vaati puoluetta myöntämään, että se oli vitkastellut liian pitkään uudistusten toteuttamisessa toivoessaan talouden kääntyvän itsestään kasvuun.

64-vuotias Müntefering on lähtöisin työläiskodista. Hän ei koskaan kuulunut SPD:n entisen johtajan ja liittokanslerin Willy Brandtin ympärille kerääntyneeseen kaartiin. Münteferingin tunnuslauseena on DPA:n mukaan "Kun enemmistö on päättänyt, on vähemmistön taivuttava".

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.