Mainos

Saksan CDU-skandaali oletettua suurempi

Saksan entisen liittokanslerin Helmut Kohlin alaiset ovat tuhonneen massiivisen määrän keskeisiä liittokanslerinviraston asiakirjoja ennen vallan vaihtumista vuonna 1998.

Saksan nykyisen hallituksen asettaman erikoistutkijan mukaan on kuitenkin edelleen epäselvää, kuka antoi määräyksen arkistojen laittomasta tuhoamisesta.

Jännityksellä odotetettu erikoistutkijan raportti on oletettua murhaavampi. Kaksi kolmasosaa Saksan liittokanslerinviraston tietokonejärjestelmän tiedostoista on tuhottu ja satojatuhansia arkiston sivuja on hävitetty.

Silppuriin ei ole mennyt pelkästään poliittisia sormiharjoituksia kuten CDU:n entiset johtajat ovat tähän asti väittäneet. Pientä liberaalipuoluetta edustavan erikoistutkijan Burkhard Hirschin mukaan CDU:n lahjusskandaaliin oleellisesti liityvistä 90-luvun alun ase- ja öljyjalostamokaupoista ei löydy enää löydy juuri mitään asiakirjoja.

Tuhottujen tiedostojen sisältöö viittaa siihen, että operaatio oli suunniteltu ja sitä johdettiin kanslerinvirastossa keskitetysti. Hirsch ei kuitenkaan osaa sanoa, kuka käytännössä määräsi papereiden ja tiedostojen hävittämisestä kolmen viikon kuluessa syksyllä 1998, CDU:n murskaavan vaalitappion jälkeen.

Lopullisen selvyyden arkistojen häviämiseen voi antaa vain Helmut Kohl. Liittopäivien tutkimusvaliokunta kuulee entistä liittokansleria huomenna. Kiusallisinta Kohlin kannalta on, että nimenomaan mahdollisia lahjuväitteitä selventäviä asiakirjoja on kadonnut.

Kohlin uskotaan edelleen pitävän suunsa supussa sekä tiedostoista, että laittomien miljardilahjoitusten antajista. Saksojen yhdistäjän rapautuvaa valtiomiehen mainetta ei parantaisi sekään, vaikka hän pystyisi todistamaan olevansa syytön asiakirjojen katoamiseen.

Merkittävien valtiollisten asiakirjojen tuhoaminen on ennennäkemätön ja historiaan mustana pisteenä jäävä skandaali.

MTV3

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.