Mainos

Saksan CDU:n liittopäiväedustaja erotettiin

Saksan kristillisdemokraattinen puolue CDU erotti perjantaina juutalaisvastaisia huomautuksia tehneen jäsenensä, liittopäiväedustaja Martin Hohmannin liittopäiväryhmästään. Asiasta kertoivat puoluelähteet. CDU:n äänestyksessä 195 liittopäiväryhmän jäsentä kannatti Hohmannin erottamista, 28 vastusti, 16 pidättyi äänestyksestä ja 4 ääntä hylättiin. Ainakin kahden kolmanneksen CDU:n 248-jäsenisestä liittopäiväryhmästä oli kannatettava erottamista, jotta se tulisi voimaan.

-Tulos on selvä, mutta se osoittaa, että monet puolueen jäsenistä pitivät tätä vaikeana päätöksenä, kommentoi CDU:n puheenjohtaja Angela Merkel päätöstä. Phoenix-uutiskanavan mukaan jäsenäänestys oli kova isku Merkelille, koska ei-ääniä ja äänestyksestä pidättyneitä oli näinkin paljon.

-Tämä oli raskas päivä meille kaikille, Merkel jatkoi ja kieltäytyi kommentoimasta asiaa enempää.

Hohmann yritti vielä viimeisenä vetona välttää erottamisen lähettämällä kaikille puolueen jäsenille sähköpostia, jossa hän pyysi anteeksi sanojaan. Samoin Frankfurter Allgemeiner -lehdessä julkaistiin Hohmannin tukijoiden kokosivun mainos.

Vaikka Hohmann erotettiin liittopäiväryhmästään, hän jatkaa riippumattomana liittopäiväedustajana kautensa loppuun vuoteen 2006.

"Rikollisten kansakunta"

Jupakka sai alkunsa, kun tiedotusvälineet kaivoivat esiin Hohmannin 3. lokakuuta Saksan kansallispäivänä pitämän puheen. Puheessaan Hohmann viittasi juutalaisiin "rikollisten" kansakuntana väittäessään, että sen paremmin saksalaisia kuin juutalaisiakaan ei voida kansakuntana raskauttaa kollektiivisella syyllisyydellä toisen maailmansodan tai Venäjän vallankumouksen tapahtumista.

-Me voimme, tietyin varauksin, pitää Venäjän vallankumouksen miljoonia kuolleita ensimmäisenä vaiheena ja kysyä juutalaisten syyllisyyden perään, Hohmann sanoi.

Hohmannin mukaan on selvää, että suuri joukko juutalaisia kuului Venäjän pahamaineisen salaisen poliisin, Tshekan, johtoportaaseen.

-Tästä syystä voimme tietyin varauksin puhua juutalaisista rikollisten kansakuntana. Tämä voi kuulostaa kauhealta, mutta se noudattaa samaa logiikkaa kuin saksalaisten nimeäminen rikollisten kansakunnaksi, hän lisäsi.

Puheensa lopuksi Hohmann päätteli, että sen paremmin saksalaisten kuin juutalaistenkaan pitäminen rikollisina ei ole oikein. Hohmannin mukaan todellisia syyllisiä olivat ne, jotka olivat hylänneet Jumalansa.

- Jumalansa hylänneet jumalattomine ideologioineen olivat viimeksi kuluneen verisen vuosisadan todellisia rikollisia.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun CDU on toisen maailmansodan jälkeen erottanut liittopäiväryhmänsä jäsenen.

(MTV3-STT-Reuters- DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.