Saksan ay-liike kiistää olevansa joustava

Suomalaisten metsäjohtajien väitteet Saksan joustavista työmarkkinoista kummastuttavat sikäläisiä ay-edustajia. Myös suomalaisten työnantajien julistamaa työsulkua ihmeteltiin Paperiliiton liittokokouksessa.

Suomalaisten metsäkonsernien johtajien eilen esittämä kehu Saksan joustaville työmarkkinoille hämmästyttää sikäläisten ammattiliittojen edustajia. Heidän mielestään joustoihin on jouduttu turvautumaan vain muutamissa sellaisissa yrityksissä, jotka ovat pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Stora Enson yritysneuvoston puheenjohtajana toimiva Gerhard Kreutzer sanoo, että kaikki sopimukset esimerkiksi 40 tunnin työviikkoihin siirtymisestä on solmittu aina vain määräajaksi.

- Joustoja voidaan toteuttaa vain sillä ehdolla, että ammattiliitto IGBCE:n tilintarkastuksessa todetaan yrityksen olevan todella vaikeuksissa.

Tämä on Kreutzerin mukaan ainoa esimerkki Saksan työmarkkinoiden suuresta joustavuudesta. Saksan paperiliitossa arvioitiin johtajien mainitsemien esimerkkien "hyvistä" saksalaisfirmoista olevan poikkeuksia.

Teollisuusalojen liittoja edustavan EMCEF:n pääsihteeri Reibsch Reinhard sanoo Saksan ay-liikkeen seuraavan muiden maiden tavoin erittäin tiivisti Paperiliiton tilannetta, koska ylikansalliset yritykset pyrkivät ajamaan tavoitteitaan läpi kaikkialla.

- Sillä mitä tapahtuu Suomessa, on valtava merkitys olosuhteisiin muissa maissa.

Paperityöläisiä edustava ammattiliitto Verdi on Saksassa ilmoittanut mahdollisesta lakosta parin viikon kuluttua. Neuvotteluissa on vaadittu työajan pidentämistä ja korvausten leikkaamista. Saksassa lakko on mahdollinen, jos sopimusta ei saada aikaan ja 75 prosenttia liiton jäsenistöstä äänestää lakon puolesta.

Paperiliiton liittokokoukseen osallistuu kymmenittäin ammattiliittojen edustajia eri puolilta maailmaa. Niiden esittämät tuenosoitukset olivat vahvasti esillä tämänpäiväisessä kokouksessa. Samalla hämmästeltiin työnantajien Suomessa julistamaa työsulkua. Tiedotustilaisuudessa olleista lähes 20 eri maasta tulleesta vieraasta kukaan ei tiennyt sellaista muualla Euroopassa ennen käytetyn.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat