Saksan antautumisesta kulunut 60 vuotta

Sunnuntaina tuli kuluneeksi tasan 60 vuotta Saksan antautumisesta toisessa maailmansodassa. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder on pyytänyt Venäjältä anteeksi toisen maailmansodan aikaisia kärsimyksiä.

Toisen maailmansodan päättymistä 60 vuotta sitten on muisteltu eri puolilla Eurooppaa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush osallistui eilen muistotilaisuuteen Margratenin amerikkalaisella hautausmaalla Hollannissa, minne on haudattu noin 8000 Euroopassa kaatunutta amerikkalaissotilasta. Bush ylisti hautausmaalla pitämässään puheessaan toisen maailmansodan päättymistä Euroopassa "vapauden suureksi voitoksi".

- Me muistelemme vapauden suurta voittoa, ja tuhannet valkoiset marmoriristit ja Daavidin tähdet korostavat sitä kauhistuttavaa hintaa, jonka maksoimme vapaudesta, Bush sanoi.

- Maailman tyrannit ovat oppineet läksynsä: mikään voima ei ole niin suuri kuin vapauden voima, eikä mikään sotilas ole niin vahva kuin vapauden puolesta taisteleva sotilas, Bush jatkoi.

Berliinissä liittokansleri Gerhard Schröder ja liittopresidentti Horst Köhler osallistuivat puolestaan muistojumalanpalvelukseen.

Muistotilaisuuksia on pidetty myös muun muassa Pariisissa ja Lontoossa.

Schröder pyysi Venäjältä anteeksi

Liittokansleri Gerhard Schröder on pyytänyt Venäjältä anteeksi toisen maailmansodan aikaisia kärsimyksiä. Schröder esitti anteeksipyyntönsä Komsomolskaja Pravda -lehdessä.

Schröder totesi, että hinta Hitlerin Saksan lyömisestä ei ollut millekään muulle maalle niin korkea kuin Neuvostoliitolle.

Schröderin mukaan yksi "Euroopan historian ihmeistä" on se, että toisesta maailmansodasta ja kylmästä sodasta huolimatta Itä- ja Länsi-Eurooppa ovat voineet tehdä sovinnon.

Venäjällä juhlitaan alkuperäisen sopimuksen mukaan

Liittoutuneet sopivat toisen maailmansodan viimeisinä päivinä juhlivansa sodan päättymistä 9. toukokuuta 1945, mutta tieto asiasta pääsi vuotamaan ennen aikojaan julkisuuteen. Näin Euroopassa juhlittiin raskaan sodan päättymistä yleisesti jo 8. toukokuuta.

Neuvostoliitto piti kuitenkin kiinni sovitusta päivämäärästä, ja voitonpäivää on juhlittu sekä neuvostoaikana että nykyisin Venäjällä 9. toukokuuta. Tänä vuonna Moskovan juhlallisuuksiin ottaa osaa lähes 50 valtionpäämiestä, heidän joukossaan myös Bush ja Schröder. Suomea Moskovassa edustaa presidentti Tarja Halonen.

(MTV3-DPA-Reuters-STT)

(Seitsemän uutiset 08.05.2005)

Lue myös:

    Uusimmat