Saksalaissotilaiden suomalaiset lapset haluavat kunnianpalautuksen

Saksalaisten sotilaiden suomalaisia lapsia edustava järjestö alkaa opetusministeriön tuella etsiä sota-arkistosta tietoja kadonneista isistä ja elatussopimuksista.

Suomessa sotavuosina olleiden sotilaiden lapset ja heidän äitinsä joutuivat syrjinnän kohteiksi, kun Suomi kääntyi natsi-Saksaa vastaan.

Heitä sanottiin saksalaisten morsiamiksi. He ovat häveten vaienneet osan lähihistoriaamme. Aseveljeys synnytti romansseja ja noin 4 000 lasta. Hekin ovat joutuneet salaamaan taustansa.

- Edes minun työkaverini eivät tiedä sitä, sanoo saksalaissotilaan lapsi Helene Turpeinen.

Ohjaaja Virpi Suutari halusi palauttaa kunnian saksalaismorsiamille, nyt noin 90-vuotiaille naisille.

Suutari teki "Auf Wiedersehen Finnland" -dokumenttielokuvan naisista, jotka muuttivat armeijan vetäytyessä Saksaan, osa rakkauden takia, osa Venäjän koston pelossa. Lähes kaikki tulivat takaisin ja odottivat vaieten lopun ikäänsä.

- Minä luulen, että hänen taka-ajatuksena oli, että tämä henkilö, jota hän rakasti niin suuresti, tulee hakemaan meidät niin kuin hän oli luvannut, sanoo Helene Turpeinen.

Vain harvoille isän odottaminen palkittiin.

Saksalaisten sotilaiden lapset ry. vaatii 1943 valtioiden välisen elatussopimuksen tutkimista. Se ei lupaa suuria korvauksia eikä rahasta ole muutenkaan kysymys.

- Saksassa on säädetty aikoinaan laki niin, että -40 puolella syntyneet aviottomat lapset, niin heillä ei ole perintöoikeutta. sanoo Saksalaisten sotilaiden lapset ry:n puheenjohtaja Pertti Hartikainen.

Valtiovallalta toivotaan myös anteeksipyyntöä tai tunnustusta.

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 29.1.2010)

Lue myös:

    Uusimmat