Mainos

Saksalaisraportti kyseenalaistaa Estonia-tutkimukset

Saksalainen asiantuntijaryhmä tyrmää Suomen, Ruotsin ja Viron näkemyksen Estonian uppoamisesta ja siihen johtaneista syistä. Ryhmän mukaan Estonia ei ollut merikelpoinen syyskuussa 1994, kun se lähti viimeiselle matkalleen Tallinnasta Tukholmaan.

Estonian keulavisiiri

Tämänpäiväisen Helsingin Sanomien mukaan saksalaisekspertit ovat katsoneet, että virallinen tutkimuskomissio on keskittynyt suojelemaan isäntämaita ja tehnyt aluksen rakentaneesta telakasta syntipukin. Raportin tekijät ovat työskennelleet Estonian rakennuttajan, saksalaisen Meyerin telakan laskuun.
Ruotsin, Suomen ja Viron yhteinen komissio totesi runsas kaksi vuotta sitten, että turman perussyy löytyy aluksen syntyvaiheista. Komission mukaan keula oli suunniteltu liian heikoksi ja työn jälki Meyerin telakalla oli aiottua heikompaa.

Saksalaiseksperttien väitteen mukaan Estonia oli kuitenkin merikelvoton virolaisten huonon kunnossapidon jäljiltä. Aluksen keulavisiiri oli mm. erittäin huonossa kunnossa. Keulavisiirin ja keularampin lukitusten sekä tiivisteiden kunto saa osakseen kritiikkiä. Raportissa myös arvostellaan aluksen merikelpoisuuden hyväksymistä.

Saksalaisen asiantuntijaryhmän raportti on osa Tukholmassa meneillään olevaa oikeudenkäyntiä, jossa joukko uhrien omaisia on haastanut Estonian varustamon oikeuteen.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.