Saksalaisnaisen vapautus loi uskoa Jololla

Abu Sayyaf -sissit ovat vapauttaneet tänään saksalaisen perheenäidin, 56-vuotiaan Renate Wallertin Jolon saarella. Hänen vapauttamisensa uskotaan luovan tarpeellista optimismia muiden vankien keskuuteen.

Renate Wallert suri vielä vangiksi jäänyttä perhettään.

Sissit luovuttivat Wallertin Filippiinien hallituksen neuvotteluryhmän vetäjälle Robert Aventajadolle Jolon vuoristossa. Wallertin aviomies ja pariskunnan poika ovat edelleen sissien vankeina.

Yhteensä sisseillä on vielä lähes 40 panttivankia, heidän joukossaan suomalaiset Seppo Fränti ja Risto Vahanen. Filippiineillä oleva ulkoasiainneuvos Kimmo Pulkkinen kertoi, että Saksan suurlähetystöstä on oltu yhteydessä Suomen edustustoon.

Pulkkinen kertoi STT:lle, että Wallert on saatu Jolon saarelta ulos helikopterilla, ja toiveissa on ollut, että hänet kuljetettaisiin Manilaan. Saksalaisen vapautus nostattaa toiveita siitä, että muita vapautuksia seuraisi perässä jo hyvinkin pian.

Ulkoasiainneuvos Pulkkinen arveli neuvottelutilanteen edistyneen osin siksi, että sissijohtaja Andangiin on voitu viikonlopusta lähtien olla suorassa satelliittipuhelinyhteydessä.

Wallertin perhe jäi

-Luvatkaa, että vapautatte mieheni ja poikani pian, sanoi Renate Wallert sanoi pyyhkien kyyneliä huiviinsa. -Perheeni ei vielä päässyt pois, joten en voi olla täysin onnellinen. Toivottavasti ymmärrätte minua, hän sanoi ympäröiville toimittajille.

-Toivon, että muut panttivangit vapautetaan piakkoin. Minulla ei ole aavistustakaan, milloin se voisi tapahtua. Omalla kohdallani kaikki tapahtui niin äkkiä, etten osaa sanoa mitään, Wallert pohti. Wallert jatkoi myöhemmin maanantaina matkaansa kotiin Saksaan. Aikaisemmin saksalaisen televisiokanavan haastattelussa Wallert kertoi harkinneensa vankeutensa aikana usein itsemurhaa, sillä "tällainen elämä ei ole elämisen arvoista". Wallert virui 12 viikkoa panttivankina Jolon saarella Etelä-Filippiineillä.

Saksa tyytyväinen vapautumiseen

Panttivankileiri Jolon saarella

Saksan ulkoministeri Joschka Fischer totesi olevansa erittäin tyytyväinen Wallertin vapautumisesta. Samalla Fischer lisäsi olevansa huolestunut panttivangeiksi jääneiden Wallertin perheenjäsenten ja muiden toukokuussa Sidapanin lomakeskuksesta Malesiasta siepattujen panttivankien kohtalosta.

-Me jatkamme kaikin tavoin keinojen etsimistä, jotta loputkin panttivangit saadaan vapaaksi, Fischer lupasi. Fischer vakuutti myös luottavansa Filippiinien hallituksen pääneuvottelijaan.
-Olen varma, että herra Aventajado onnistuu lopettamaan tämän draaman, hän sanoi.

"Ei syytä turhaan optimismiin"

Nurmi varoittelee liiasta optimismista.

Suomalainen panttivankitilanteiden asiantuntija Lasse Nurmi uskoo, että Renata Wallertin vapauttamisesta huolimatta panttivankitilanne Jolon saarella voi kestää vielä pitkään.

Nurmi sanoo, että panttivankitilanteissa saatetaan usein vapauttaa sairaita, lapsia ja vanhuksia, vaikka neuvottelut eivät muuten olisikaan edenneet merkittävästi. Silti hän uskoo, että tapaus vaikuttaa positiivisesti leirille edelleen jääneisiin vankeihin.

- pienetkin jutut, että esimerkiksi ykskin pääsee vapaaksi, niin on merkki siitä, että kyllä tää pikkuhiljaa tää kerä aukea, joskin siinä on aina tietysti se, että se ei sais luoda sellaista ylenmääräistä optimismia. Tää on sanottaisko sellanen väliaikamerkki ja tapahtuma voi vielä kestää vaikka kuinka monta viikkoa, sanoo Nurmi.

(STT-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat