Saksalaislehti: Suomi on yksi Valko-Venäjältä tulevien siirtolaisten pääkohteista

Saksalainen Die Welt -lehden on saanut haltuunsa EU-komission asiakirjan, joka käsittelee kiristynyttä siirtolaistilannetta Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Lehden mukaan asiakirjassa Suomi ja Saksa mainitaan siirtolaisten pääasiallisina kohteina Euroopassa.

Tämän enempää Suomen roolia lehden juttu ei avaa. Asiakirjassa kerrotaan myös rajalla tapahtuvasta ihmissalakuljetuksesta ja siihen liittyvistä pidätyksistä.

Die Weltin mukaan suurin osa pidätetyistä salakuljettajista on Saksassa asuvia irakilaisia, iranilaisia, syyrialaisia ja turkkilaisia. Joukossa on myös valkovenäläisiä, joilla oli Puolan Schengen-viisumi.

Komission asiakirja arvioi, että Venäjän merkitys rajalle tuotavien turvapaikanhakijoiden kuljetuksessa voisi kasvaa. Salakuljetuksissa saatetaan käyttää Viron ja Latvian rajalla sijaitsevaa Pihkovan lentokenttää. Sieltä turvapaikanhakijat voisivat yrittää Baltian maihin ja EU-alueelle. 

Rajalla olevien joukossa on muun muassa irakilaisia, afganistanilaisia ja syyrialaisia. Lentokuljetuksissa Valko-Venäjälle on käytetty maan omaa Belavia -yhtiötä sekä turkkilaista Turkish Airlinesia.

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla on kiristynyt äärimmilleen viime aikoina. Tuhansia ihmisiä on kerääntynyt rajalle, ja Valko-Venäjää syytetään siirtolaisten kuljettamisesta ja ohjaamisesta EU-alueelle. Puola on lähettänyt rajalle lisää sotilaita ja sulkenut rajan.

EU on puhunut Valko-Venäjän toimista hybridioperaationa.

Die Weltin uutisesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat