Mainos

Saksalaisilla kaksi kuukautta aikaa luopua markasta

Saksalaisilla, kuten suomalaisillakin, on kaksi kuukautta aikaa totuttautua uuteen valuuttaan euroon.

20 Saksan markkaa ja 20 euroa.

Neljä päivää ennen euroon siirtymistä myös saksalaiskuluttajat pohtivat uuden valuutan kanssa elämistä.

Saksan kuluttajaviranomaiset ovat jakaneet kansalaisilleen tutuilta kuulostavia ohjeita, alkuvaiheessa pankkikortti- tai muu sähköinen maksutapa helpottavat ja nopeuttavat asiointia kaupan kassalla. Kuluttajia on myös kehotettu vähentämään käteisvaransa minimiin.

Kuluttajaviranomaiset ovat kehottaneet saksalaiskuluttajia pitämään vuoden alkupäivinään mukanaan taskulaskinta, jotta hinnat tulisivat oikein ymmärretyiksi.

Euroon siirryttäessä saksalaisilla on kuitenkin etunaan suomalaisia parempi muistisääntö: Yksi euro on kaksi D-markkaa. Virallinen tarkka muuntokurssi on 1,95583, joka kehotetaan syöttämään tasku- tai muuntolaskimen muistiin.

Aivan kuten suomalaisillakin, saksalaisilla on helmikuun loppuun saakka aikaa heittää hyvästit tutulle markalle. Valuutanvaihtoon ei kannata rynnätä pankkiin vuoden ensimmäisinä päivinä, mutta ei pidä myöskään ilahtua, jos joku ilmaantuu kotiovelle rahaa vaihtamaan. Kuluttajaviranomaiset tähdentävät, että sormet on syytä pitää irti lompakosta, vaikka kiertävä rahanvaihtaja ovelle ilmaantuisikin. Sen sijaan on syytä ottaa yhteys poliisiin.

Saksassa kuluttajaviranomaiset ovat lisäksi avanneet puhelinneuvontalinjan, josta kansalaiset voivat kysellä lisätietoja eurosta.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.